toon tjittaslooow

Natuurlijk nemen wij elkaar in de gemeenteraad van Olst-Wijhe af en toe de maat. Maar om nu te zeggen dat er scherp wordt gedebatteerd, nee. Onlangs was er gedoe tussen het CDA en Nieuw Liberaal Olst-Wijhe over het vervangen van het koekje bij de koffie door een gezonde appel, maar veel vaker is de raad van Olst-Wijhe eensgezind.

Er zit echter een mooi discussietje aan te komen en wel over Cittaslow. Citta wat? Cittaslow!

Uit te spreken als Tjittaslooow.

Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die streven naar de hoogste kwaliteit van leven voor haar inwoners, ondernemers en gasten. Cittaslow gemeenten gaan uit van de kracht van de eigen gemeenschap waarbij aandacht voor tradities wordt gekoppeld aan moderne technieken. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Sociale cohesie ook. De oorsprong van Cittaslow ligt in Italië. Vijf citta’s (stadjes), allemaal actief op het terrein van slowfood besloten in 1999 de krachten te bundelen in Cittaslow. Inmiddels hebben zich 223 Europese gemeenten bij hen aangesloten, waarvan 10 in ons land. Meedoen kost geld, de contributie bedraagt ruim € 16.000 per jaar.

Het college van B. en W. wil dat Olst-Wijhe de 11e Nederlandse Cittaslow gemeente wordt.

Op maandag 10 april 2017 hebben wij het daar over in de gemeenteraad. En ik heb  werkelijk geen idee of het voorstel van wethouder Anton Bosch (VVD)  het gaat halen. Zijn eigen partij lijkt voor. De afscheiding van de VVD, Nieuw Liberaal Olst Wijhe is tegen. Je scheidt je niet voor niets af. De oppositie, D66 en mijn partij de PvdA zijn best enthousiast. Voorwaarde is wel dat de gemeente het keurmerk niet puur als een marketinginstrument gebruikt. Zo van kijk ons eens Cittaslow zijn. Er moet wel echt naar gehandeld worden.

Dat betekent, om maar eens wat te noemen, dat je géén fastfood keten langs de N348 bij Wesepe wilt. Dat je een goed armoedebeleid hebt. Dat betekent dat je alleen schone bedrijven op je bedrijventerreinen wilt. Dat betekent dat je meer van de biologische dan van de grootschalige landbouw bent. Coalitiepartij CDA lijkt met name om die laatste reden wat huiverig. Althans dat vermoed ik. Welke kant het met de derde coalitiepartij Gemeentebelangen Olst-Wijhe opgaat is onduidelijk. Maar dat is vaker het geval.

Kortom er valt nog geen peil op te trekken of Olst-Wijhe zich vanaf 10 april een Cittaslow gemeente mag noemen. De coalitiepartijen zijn verdeeld. B en W lijken aangewezen op steun van de oppositie.

En dat is ook wel eens mooi.

Wilt u het meemaken? De raadsvergadering is openbaar en  begint 10 april 2017 om 20.00 uur. Live kijken via internet kan ook: staging2.olst-wijhe.raadsinformatie.nl Meer weten over Cittaslow?  staging2.cittaslow-nederland.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.