toon je bent toch raadslid

Ineens stond ze voor mij. En uit haar lichaamshouding maakte ik op dat ze mij best wel wat te vertellen had. Het was in de pauze van de eerste les van de cursus Politiek Actief, afgelopen dinsdag. Met Bert Terlouw (D66 Raalte) mocht ik wat vertellen over het raadswerk. Leuk! En dat is maar goed ook. Als je het niet leuk vindt om met dertig belangstellenden uit Olst-Wijhe en Raalte over de lokale politiek te praten,  dan kun je beter een andere hobby zoeken. Maar dit terzijde.

Terug naar de mevrouw die zich in de pauze bij mij meldde. “Er zat haar wat flink dwars”, zo vertelde ze. En dat had te maken met de samenstelling van de begeleidingscommissie ‘Verkeer Olst’ die B. en W. onlangs instelden. Dat is onevenwichtig gebeurd, zo vond ze. “Er zitten allemaal mensen in de begeleidingscommissie die voor een zuidelijke ontsluitingsweg zijn. Dat is toch raar? Waarom zijn er geen mensen gevraagd die voor de noordelijke variant of voor het verplaatsen van de bedrijven uit de dorpskern zijn?

Wat vind jij, je bent toch raadslid?”

Passen of even wat tijd kopen was geen optie. Zoveel was mij wel duidelijk. Mijn gesprekspartner had zich voorgenomen om zich niet met een kluitje in het riet te laten sturen. En al helemaal niet door mij. Ik stelde haar daarop voor om samen maar eens aan de slag te gaan. Dit bij wijze van praktijkoefening, je geeft je per slot van rekening niet voor niets op voor een cursus Politiek Actief. Al doende leert men.  Een goed idee, zo vond ze. “Maar wat ga je concreet doen?”

Ik beloofde haar, om te beginnen, eens te informeren bij het college van B. en W. Die hebben de commissie samengesteld.  Dat heb ik inmiddels gedaan. En een antwoord heb ik ook al. Maar of ze er blij van wordt……. “Het is een begeleidingscommissie, geen adviescommissie”, zo liet  burgemeester Strien mij weten. “De wijze van samenstelling is minder ook relevant. Bovendien heeft de politiek altijd het laatste woord”. Om nu te zeggen dat ik veel ruimte in zijn antwoord proefde, nee. Maar goed, om het nu al op te geven, dat is ook zo wat. Maar hoe verder? Maar eens wat in de (sociale) media proberen? Een beproefd middel als het om agendasetting, lobby en beïnvloeding gaat. Stuk voor stuk belangrijke onderdelen van de cursus Politiek Actief.

Vandaar dit stukje.

Eens kijken wat er van komt. Misschien dat de Stentor het punt van mevrouw over de onevenwichtige samenstelling van de begeleidingscommissie oppikt. Wellicht dat een collega raadslid er mee aan de slag wil? Er mag gereageerd worden dames en heren  raadscollega’s te Olst-Wijhe !  Op 2 mei is volgende cursusavond Politiek Actief.  Eens kijken hoe het er dan voorstaat.

Overigens was er nog een cursist die zich dinsdagavond uitsprak over een actuele kwestie in onze regio. Ze kwam uit Raalte en voor haar vormde het gedoe rond de N35 de directe aanleiding om zich eens nader te verdiepen in de lokale politiek. Misschien dat Bert Terlouw, haar de komende weken kan helpen om wat extra jeu aan de prachtige cursus Politiek Actief te geven. Heeft hij toch nog zijn burgerraadslid.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.