Home / archiefcentraal / tip van het energieloket zet je geld liever op het dak dan op de bank

tip van het energieloket zet je geld liever op het dak dan op de bank

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Soms is bezuinigen goedkoper dan zelf opwekken. Een nieuwe wasmachine die zich terugbetaalt wegens minder stroomkosten bijvoorbeeld. De energievakmannen van het Energieloket kunnen je er over adviseren. Uiteraard mag je zelf kiezen: De verwarming een tandje hoger zetten of doe je liever een dikke trui aan? De keus is aan een ieder zelf. Maar dat tweede is natuurlijk wel goedkoper!

Zelf opwekken
Zelf opwekken kan winstgevend zijn. Zonnepanelen op je dak zijn ook veel minder duur dan dat mensen vaak denken. Ja, het is een hele investering, maar in ruil daarvoor gaan de maandlasten op energie naar beneden. Je verdient de kosten in zeven jaar terug. Daarna heb je 100% winst. Ook qua milieu. De CO2-uitstoot van zonnepanelen (van productie totdat ze op je dak liggen) is na zeven jaar ook rechtgetrokken. Je kunt je geld dus beter op je dak leggen, dan dat je het op de bank zet.

Hoe veel rendement je in de toekomst nog van zonnepanelen haalt, hangt overigens van het komende kabinet af. Nu is het nog zo dat je alle zelf opgewekte energie die je niet gebruikt een op een kunt verrekenen met wat je van het net afhaalt. Je krijgt net zoveel voor wat je levert als dat je betaalt voor wat je verkoopt.

Eigenlijk klopt dat niet helemaal, want je maakt gebruik van het energienet, en betaalt met die rekenformule niet voor het onderhoud daaraan. De overheid stimuleert op die manier de aanschaf van zonnepanelen, want hoe meer we zelf opwekken, hoe eerder vervuilende centrales dicht kunnen. Dat is qua milieu en CO2 pure winst.

In de kabinetsonderhandelingen lijkt het milieu een belangrijk issue. Alle partijen die mee aan tafel zitten hebben zich al uitgesproken voor behoud van wat we ‘saldering’ noemen. In elk geval tot en met 2024. Onder andere de woonbond grijpt de onderhandelingen aan om al vast in te zetten op nog veel langer. Maar wat er ook uit komt: omdat het salderen tot 2024 blijft bestaan, heb je je zonnepanelen al weer terugverdiend als je ze nu aanschaft.

Gratis energiescan
Woningeigenaren kunnen een gratis energiescan krijgen als ze serieuze plannen hebben het energiegebruik terug te dringen. Het betreft een eerste snelle scan die inzicht geeft in mogelijkheden. Klik hier voor een checklist die je daarvoor moet invullen. Neem daarna contact op met het energieloket via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122.

Lees ook

Coöperatie Welsum Duurzaam op zoek naar deelnemers

WELSUM – Coöperatie Welsum Duurzaam houdt op donderdag 4 november een voorlichtingsavond in dorpshuis de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.