sallandploffers gedijen op nostalgie

De Sallandploffers zetten zich in voor het behoud van landbouwmachines en tractoren van voor 1970. De bloeiende vereniging presenteert zich elke tweede paasdag aan het publiek. En dat komt ieder jaar massaler op het evenement af. “Dat heeft volgens ons alles te maken met nostalgie en de hang naar het verleden”, zo stelt Gerard. “Maar we zijn natuurlijk wel iets weersafhankelijk. Vorig jaar was het echt heel slecht weer en hadden we ongeveer achthonderd bezoekers, maar bij een andere editie waarbij de zon scheen, hebben we al eens bijna tweeduizend bezoekers mogen verwelkomen.”

Met hun evenement willen de Sallandploffers het publiek mee terug nemen naar de gemoedelijke Sallandse plattelandssfeer uit het midden van de vorige eeuw. Van heinde en verre komen hobbyisten met diverse oude tractoren en landbouwwerktuigen om deze tentoon te stellen, waaronder zeer mooi gerestaureerde exemplaren. Naast de vaste demonstraties zoals ploegen, met tractor of paard, dorsen, knollen plukken of aardappels poten met de eerste landbouwmachines die daarvoor zijn ontwikkeld, staan er dit jaar ook demonstraties met een grote zaagmachine op het programma. “Daarmee worden planken en balken gezaagd, het zogenaamde boeren geriefhout.”

Dit jaar geven de Sallandploffers een aantal jonge mensen de gelegenheid om met hun historische trekker en ploeg  te oefenen, onder begeleiding van ervaren ploegers, zodat de kennis van het werken met deze oude machines behouden blijft voor de toekomst. Op het erf en in de opengestelde schuren zijn ook diverse handgereedschappen van weleer te bezichtigen en zullen er enkele oude ambachten te zien zijn. Boerderijwinkel Kleinlangevelsloo en IJsboerderij Rosahoeve presenteren zich met hun streekproducten.

Klederdracht

Op het terrein staan ook diverse exclusieve stationaire motoren opgesteld, die vroeger gebruikt werden voor aandrijving van de eerste kleine dorsmachines of andere kleine werktuigen. Later werden deze stationaire motoren ook gebruikt voor de eerste melkmachines. Er staan weer diverse kramen met onderdelen voor oude tractoren en landbouwwerktuigen, maar ook enkele kraampjes met diverse snuisterijen voor de dames. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. En natuurlijk kunnen de bezoekers een consumptie nuttigen op de boerderijdeel. Dames in diverse klederdrachten van midden vorige eeuw; zowel Sallandse als Staphorster dracht, zullen hun gasten bedienen.

Ook Stichting Sallands Erfgoed presenteert zich op de Dorsdag. Deze stichting is opgericht door Sallanders die trachten streekeigen boerderijen en erven bewaren voor het nageslacht.

Het bestuur van de Sallandploffers bestaat uit zes leden, afkomstig uit Raalte, Elshof en Laag Zuthem, allen liefhebbers van historische tractors en ambachten. Naast de Dorsdag organiseren de Sallandploffers in het najaar een ploegwedstrijd met historische tractors en ploegen. “Bij de organisatie van dat alles mogen we rekenen op de hulp van een aantal liefhebbers dat ons ondersteunt”, zo vertelt Gerard.

De Dorsdag vindt plaats aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte. Het evenement duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Zie verder staging2.sallandploffers.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.