salland boert en eet bewust gestart

Die vond plaats bij het varkens- en kippenbedrijf van Marc en Ans Rensen (en hun drie kinderen) aan de Maateweg 5, waar een mooi bord (met QR-code) werd onthuld door burgemeester en leerlingen van OBS de Vogelaar.  

Boeren die mee (willen) doen aan ‘Salland Boert en eet Bewust’ moeten voldoen aan extra eisen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, maatschappelijke verantwoordelijkheid, uitstraling van het eigen bedrijf, milieu, energie en mest. Van de deelnemers wordt verder het nodige gevraagd. Ze zullen heel eerlijk en transparant moeten zijn over hun keuzes. Naast een financiële bijdrage dienen ze ook extra activiteiten te organiseren: bijvoorbeeld open dagen op het bedrijf en wandel- of fietstochten. De deelnemende boeren fungeren dus eigenlijk als visitekaartje van de sector.  

“Als boeren zijn we vaak in het nieuws. Op een leuke manier zoals bij Boer Zoekt Vrouw, maar ook met minder leuke berichten. Over fosfaat en koeien die naar het slachthuis moeten. Soms kloppen die berichten niet helemaal. Daarom willen we de burgers laten zien wat we als boeren echt doen achter die staldeuren”, zo legde Karin van der Toorn de kinderen uit.

In de Gelderse Vallei draait al sinds 2013 een soortgelijk project met veel succes. Salland is na het Kromme Rijngebied nu het derde project, maar onder meer in het Vechtdal en de IJsseldelta zijn ook initiatieven. Bij de start was een grote delegatie van de gemeente Raalte van de partij: burgemeester Martijn Dadema en de wethouders Jacques Loevezijn en Wout Wagenmans. Wagenmans vond dat terecht. “Raalte is een agrarische gemeente. Daarom vinden we dit project belangrijk, daarmee kun je de kloof tussen boer en burger verkleinen. We steunen het van harte.”

Boer Marc Rensen, de vierde generatie op het bedrijf, heeft met zijn vrouw Ans 520 fokzeugen en 30.000 vleeskuikens. Rensen vindt deelname vooral spannend. “Een van onze kinderen zit op basisschool de Vogelaar. Daar hebben ze zich in de klas voorbereid op dit bezoek en dan merk je hoe spannend ze het vinden. Er zijn nog maar weinig boerenkinderen. We hebben zelf geen zichtstal, maar ik vind het toch belangrijk om boer en burger, of consument, dichter bij elkaar te brengen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.