salland boert en eet bewust 12 april van start

Dit bedrijf voldoet aan de strenge eisen die gelden voor deelnemers. Zij moeten op minimaal vier van de thema’s maatschappelijke verantwoordelijkheid, uitstraling bedrijf, energie, milieu, mest, dierenwelzijn en diergezondheid bovengemiddeld presteren.  Pas na een uitgebreide beoordeling door een agrarisch deskundige én een burger worden boeren gecertificeerd en kunnen ze mee doen;

In de Gelderse Vallei en Utrecht draait het project ‘Vallei Boert Bewust’ al enkele jaren zeer succesvol. Een groep enthousiaste boeren en burgers rolt dit project samen met initiatiefnemer landbouworganisatie LTO Salland nu ook uit in Salland. Inmiddels hebben al meer dan 50 boeren uit de streek zich aangemeld, van veehouders tot akkerbouwers en fruittelers.  Zij willen burgers graag informeren en inzicht bieden over hun bedrijfsvoering door onder andere het organiseren van open dagen, het ontvangen van schoolklassen, de aanwezigheid van een boerderijwinkel of door actief te zijn op social media.

Familiebedrijf
Het bedrijf van de familie Rensen met vleeskuiken en varkens (fokzeugen) is het eerste gecertificeerde bedrijf in Salland. Het is een echt familiebedrijf, dat wordt gerund door de vierde generatie Rensen; Marc en Ans. Beide zijn boer in hart en nieren. Ook zoon Jurre is al regelmatig in de stal te vinden.

Op 12 april zal op dit bedrijf het eerste ‘Salland Boert en Eet Bewust’ bord onthuld worden. Dit zal worden gedaan door groep 6 van basisschool de Vogelaar uit Raalte, samen met burgemeester Dadema en de wethouders Van Loevezijn en Wagenmans. De kinderen hebben van te voren een gastles gehad op hun school over voedselproductie. Zij zullen tijdens het bezoek de praktijk zien op het bedrijf tijdens een rondleiding.

Minder dan 1%
Achtergrond van ‘Salland Boert en Eet Bewust’ is dat in Nederland nu nog minder dan 1 procent van de beroepsbevolking als agrariër actief is. Deze kleine groep zorgt voor het voedsel waar ook de andere 99 procent van kan leven en de vrijheid geeft om te wonen en werken waar ze dat willen. Ook boeren hebben echter ruimte nodig om te blijven kunnen ondernemen. Daarom is het belangrijk dat die ruimte er is en dat boeren gehoord maar zeker ook gewaardeerd worden door burgers.

Betere en intensievere contacten  moeten leiden tot (meer) wederzijds begrip en waardering. Dat werkt naar twee kanten; de burger krijgt een beter beeld van de agrarische sector, door het eerlijke verhaal van de boer. De boer zelf begrijpt beter wat burgers belangrijk vinden. Dat is ook het doel van ‘Salland Boert en Eet Bewust’; voedselproducenten en consumenten dichter bij elkaar brengen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.