raaltenaar stefan bloo heeft er weinig mee maar loopt toch marathon in rotterdam

Het idee om mee te gaan doen aan dit grootste eendaagse sportevenement van Nederland is eigenlijk van zijn vriend en plaatsgenoot Patrick Alferink. “Die opperde een half jaar geleden of zo het idee in onze vrienden-app. Ik zei meteen ja, de andere vrienden keken wel uit. Al zit er eentje op Aruba, dus dat is een goed excuus. Patrick wilde liever niet geïnterviewd worden, dat zou teveel druk op hem zetten, zo dacht hij.” Iets waar de nuchtere Stefan zelf geen enkele moeite mee heeft. Een ander lid van zijn vriendenclub is medicus en verklaarde het tweetal marathonlopers direct voor gek. “Maar die gaat wel mee naar Rotterdam. Als medische begeleider zeg maar, al vrees ik dat die straks daar gewoon op een terrasje zit te kijken.”

Afgelopen maanden ging Bloo flink aan het trainen, al was dat nooit meer dan 10 tot 15 kilometer per keer. “Want ik vind lopen eigenlijk vooral saai. Dan ga je richting Lemelerveld of Heeten en dan weer terug. Na 10 of 15 kilometer verveel ik me behoorlijk”, zo zegt de Raaltenaar die veel liever voetbalt in Rohda-9. Veel ervaring met hardloopwedstrijden heeft hij trouwens ook niet; in het grijze verleden wat wedstrijdjes van maximaal 5 kilometer en vorig jaar de Strong Man Run in Hellendoorn.

Kenianen
Voor zover mogelijk heeft hij zich verder goed voorbereid. Bij Sporthuis Schutte in Raalte kreeg hij bijvoorbeeld de juiste schoenen aangepast. “En het advies om niet te snel van start te gaan bij zo’n marathon. Het normale tempo waarin je loopt is eigenlijk net wat te hoog, je moet wat langzamer gaan om die ruim 42 kilometer te kunnen lopen. En je moet natuurlijk zeker niet bij de start achter die snelle Kenianen voorop gaan lopen. Ik ga er in ieder geval wel van uit dat het gaat lukken,” zo zegt Bloo die met zijn 1.84 m en 78 kilo wel de goede lichaamsbouw voor een dergelijke wedstrijd heeft.

In Rotterdam krijgt hij behalve van zijn vriend Patrick (“We proberen bij elkaar te blijven maar je weet nooit hoe het gaat”) ook gezelschap van zijn vader Gerard, bekend scheidsrechter bij Rohda. “Toen die hoorde van ons plan heeft hij zich ook direct aangemeld, nog eerder dan wij. Hij heeft veel meer loopervaring dan ik, bijvoorbeeld met halve marathons, maar ook voor hem wordt het zijn eerste volledige marathon. Ik vermoed trouwens dat hij eerder over de finish zal zijn dan ik. Een streeftijd? Niet echt, maar in ieder geval binnen de vijf uur.”

Ajax
Tijdens zijn trainingen loopt Bloo, een echte Ajax-supporter, altijd in het tenue van de Amsterdamse club. Is dat wel verstandig in Rotterdam, thuishaven van Feyenoord? “Ik denk dat het wel moet kunnen. Er zijn geloof ik 750.000 toeschouwers en die kunnen dat hopelijk wel waarderen. Hangt ook een beetje af van het resultaat van Ajax-Feyenoord. Nu Ajax zondag heeft gewonnen weet ik niet of ik dat Ajax-shirt wel aan zal doen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.