opinie het geluid van de regio

In de afgelopen kabinetsperiode klonk nogal eens het verwijt dat het beleid te Randstedelijk was en dat ‘Den Haag’ te weinig oog had voor regionale kwesties. Of het nu ging om de N35, bezuinigingen op de rechtspraak/gevangenissen of de verdeling van geld voor cultuur; er moest nogal eens gelobbyd worden om het belang van de regio op de politieke agenda te krijgen. Hoe dan ook was het meerendeel van de Kamerleden in de vorige periode afkomstig uit de Randstedelijke provincies. Van de 150 Kamerleden woonden er 97 – dus bijna tweederde – in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Wordt dat nu anders?

Als we naar de woonplaats van de nieuwe Kamerleden kijken, dan is de Randstad opnieuw fors oververtegenwoordigd. De vier grote steden, waar een kleine 14% van de bevolking woont, bezetten samen 63 Kamerzetels, ofwel 42% van het totaal. Het aantal Kamerleden dat woont in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is licht gestegen naar 98. Aan dit beeld is dus sinds 15 maart niets veranderd.

Voor de provincie Overijssel geldt dat we, als we naar het inwonertal kijken, recht zouden hebben op 13 Kamerzetels. Dit zijn er nu acht geworden. Weliswaar zijn dit drie zetels meer dan in de vorige periode, maar het zijn er nog altijd vijf minder dan het inwonertal rechtvaardigt. Zowel VVD, CDA als PVV leveren twee Overijsselse Kamerleden, en de SP en de PvdA leveren ieder één Kamerlid. Van deze Kamerleden verdienden Pieter Omtzigt en Maurits von Martels (beiden CDA) en Sharon Dijksma (PvdA) hun eigen zetel met voldoende voorkeurstemmen.

Nu is het natuurlijk zo dat we in Nederland geen districtenstelsel kennen, waarbij Kamerleden in een kiesdistrict worden gekozen en vervolgens hun regio in het Parlement vertegenwoordigen. Kamerleden doen hun werk “zonder last” en dienen het algemeen (lands-)belang, ongeacht hun achtergrond of woonplaats. Toch maakt de regionale herkomst van de gekozen Kamerleden in de praktijk wel uit. Je mag veronderstellen dat Kamerleden uit de provincie de zorgen en wensen van de inwoners, organisaties en overheden uit hun gebied beter kennen en begrijpen. En mits zij in de provincie blijven wonen, zijn zij makkelijker aanspreekbaar voor de mensen in het gebied. Alle reden om de samenwerking met onze nieuwe regionale Kamerleden te zoeken. Want ook de komende jaren geldt: Nederland is groter dan de Randstad!

Overijsselse Kamerleden:
Han ten Broeke (VVD)
Malik Azmani (VVD)
Edgar Mulder (PVV)
Roy van Aalst (PVV)
Pieter Omtzigt (CDA)
Maurits von Martels (CDA)
Frank Futselaar (SP)
Sharon Dijksma (PvdA)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.