opinie harder actievoeren tegen laagvliegroute

Door Harrie Kiekebosch

Sallanders, waaronder het Vechtdal hoort, zijn niet zo actiebereid. We zijn een volkje dat dat nog enigszins gezagsgetrouw is. Als de politie je bekeurt, nou ja, dan zal dat wel het beste zijn. En als de gemeente weer een onzinnig argument tegen een vergunning bedenkt, begrijpen we ook nog wel dat het werk van een ambtenaar niet zo makkelijk is.

We zijn begripvol. En zelfs als we ergens geen begrip voor hebben, houden we dat voor ons. ‘Joa joa’ is daar het mooie bewijs van. We zeggen niet zo makkeljk ‘nee’. Dan liever twee keer ‘ja’.

N35
De N35 is daar wel een mooi voorbeeld van. De weg tussen Enschede en Zwolle loopt niet een beetje vast, Heino-Raalte haalt in de avondspits inmiddels dagelijkse de landeljke verkeersinformatie. En we laten het eigenlijk allemaal maar gewoon gebeuren. Ja, er is wel een beetje actie, minister na minister wordt om geld gevraagd. Maar daar in Den Haag heeft zo’n bestuurder een hele stapel wensen uit het land. En je maakt niet wijs dat de volgorde van afhandelen geen relatie heeft met wie het beste actie voert.

De weg wordt nu aangepakt. Over vijf jaar is dat misschien wel klaar. Net als de lokale economie van het zuurstof gaat.

Hier in Salland denken we nog wel eens dat zo’n minister kijkt naar cijfers van verkeersintensiteit, gevolgen voor de economie, fileleed en wat al niet. Maar dat is niet zo: zo’n minister kijkt vooral naar de volgende verkiezingen. Waar kan hij de meeste stemmen winnen?

Verkiezing
We willen dat misschien niet geloven, maar beroepshalve loop ik hier en daar nog wel eens bij een gemeentehuis binnen (wat zijn die associaal en zinloos groot), en ik hoor nu al weer vier maanden dat je dit jaar niet zo veel meer moet verwachten van wethouders. Dit jaar parkeren ze voor op de verkiezingen van volgend jaar.

Zo zit ons bestuur in elkaar. Het eerste jaar na de verkiezingen is het even aftasten. Dan is het twee jaar beleid maken. Het vierde jaar wordt afgestevend op de volgende verkiezingen. Zoete broodjes bakken. Weinig risico nemen.

Sussen
Sharon Dijksma zei vorige week dat ze de voor- en nadelen van de vakantievluchten op Lelystad nog eens op een rijtje wilde zetten in begrijpelijke taal. In Salland zijn we daar blij mee. Maar laat je niet bij de neus nemen, laat je niet in slaap sussen. De beslissingen zijn al lang genomen, dat ‘op een rijtje zetten’ (was dat dan nog niet gedaan?) is tijdwinst en Dijksma denkt boeren, burgers buitenlui in het oosten van het land er wel mee zoet te houden.

Hardere aanpak
Dat moeten we anders aanpakken. Een protestliedje van Finkers is niet genoeg. De actie moet harder. We moeten niet met ons laten sollen. We moeten niet denken dat die vliegtuigen toch ergens moeten parkeren. Ik stel voor dat we luchtafweergeschut bestellen. En dat we massaal met drones in de lucht gaan hangen. Niet dat we dat doen, maar dat ze in elk geval weten dat het ons hier menens is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.