opinie eigen waarheid voeden

Een kennis van mij, een ‘groene rakker’ propagandeert al jaren een bepaalde levensstijl die duurzaam heet. Geen vlees eten en onderbouwd dat met statistieken die laten zien hoeveel fosfaat het produceren van vlees de wereld wel kost. Alles moet ecologisch tot in het extreme. Zelfs haarwassen met zeep is al uit den boze. Bestrijdingsmiddelen, kunstmest  en noem maar op. De heilige koe, een fijnstof uit sputterende diesel is zijn trouwe reisgenoot en afgelopen zomer zag ik via twitter dat de vakantie bestemming met dat ding Griekenland was.

Ik lach dan altijd een beetje en denk dan bij mij zelf; Het hele jaar op water en brood om dan al die milieu winst voor een vakantie van een paarweken de lucht in blazen, zou daar over zijn nagedacht?

Ik las deze week de column van Harm Wiegersma, voorzitter van de NMV. Hij haalde dit aan. “De trollen van de oudheid waren de redenaars die uitblonken in de kunst van het overtuigen van hun eigen gelijk, ook al was dit niet de objectieve waarheid. Ze werden dan ook wel sofisten genoemd. In het huidige digitale tijdperk hebben trollen het veel makkelijker dan hun collega’s uit de oudheid. Vooral omdat hun bereik door het internet en de media veel groter is. De Amerikaanse verkiezingen is er een voorbeeld van, maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Misschien weet u het nog? De zure regen zou de bossen doen sterven door de ammoniakuitstoot van de veehouderij. In werkelijkheid was juist de zwaveluitstoot van de kolenverbranding en de industrie de oorzaak. Van dit nepnieuws ondervindt de veehouderij tot op de dag van vandaag nog steeds last. Geen fake is echter het feit dat de maatregelen die door de veehouderij zijn getroffen om ammoniakuitstoot te verminderen, niet tot uiting komen in de meetresultaten.”

Deze week weer een zaken reis per vliegtuig en kwam er uit de vertrekhal via sociale media weer een oneliner ‘Dit betekent vlees eten voor onze planeet’ een artikel geschreven vanuit een bepaald perspectief. Ik reageerde door een goede vluchtte wensen en een er artikeltje bij te doen over wat vliegen betekend voor onze economie maar ook het milieu. Zijn zaken rijsje had hij beter afkunnen doen via videoconferencing.

Eind jaren 80 werd er in Dalfsen in het ‘Rechterenseveld’ een uitgestrekt bosgebied een proef gedaan met het bemesten van bossen. Je kon op de streep af zien welke percelen wel of niet bemest waren. Toen die optische tekenen duidelijk werden is de proef stilgelegd door gebrek aan geld. De milieu lobby en hun waarheid was groter dan de kracht van een paar amateur biologen.

Vliegen: Er is geen groter en vervuilender transport. Vliegtuigen worden zuiniger, maar de hoeveelheid gevlogen kilometers neemt hand over hand toe. Er is steeds meer brandstof nodig.  Het effect van de milieuprestaties van nieuwe vliegtuigen, wordt keer op keer teniet gedaan doordat er steeds meer mensen steeds vaker gaan vliegen. Het is de prijs die het aantrekkelijk maakt. Je kunt al voor een paar tientjes een stedentripje maken in Europa. Hoe dat komt? De subsidie die de overheid geeft via het niet belasten van de kerosine. De reden?  Schiphol is het hart van onze economische motor en verdient 300 miljoen euro per jaar!

Mijn kennis reageerde: “Vanavond een tijdje doorgepraat over vlees eten en vliegen. Hoofdreacties waren dat iemand die keuzes maakt altijd uit moet leggen waarom die dingen doet en iemand die geen keuzes maakt altijd gewoon zijn gang kan gaan.” Einde discussie maar voor mij nog niet.

Wij moeten als burger veel selectiever zijn. Voor een paar tientjes naar Londen of Berlijn vliegen, dat moeten we niet doen. Dat is zo niet duurzaam. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dat bedrag de kosten niet dekt. Iedereen kan ook bedenken dat iets of iemand daar economisch belang bij heeft dat wij dat wel doen. We moeten veel selectiever zijn in onze nieuwsgaring. Het rondrennen over deze planeet en dingen roepen over het milieu, vertellen wat een ander moet doen en vervolgens de consequenties van eigen acties afdoen met dat er over na is gedacht is als dat de ene hand niet wil weten wat de andere doet.

Ook al zou ik tot m’n 80e alle dagen dikke karbonades eten, elk jaar in eigenland op vakantie blijven gaan dan is de voetprint in het milieu die ik achterlaat vele malen kleiner dan van persoon in kwestie. Daar heb ik goed over nagedacht.

 Als jij geen vlees wil eten omdat dat jou keuze is als bijdrage voor een beter milieu oké, maar ga niet mij lopen framen als slechterik. Denk met mij mee, hoe keren we het tij zodat iedereen meedenkt en werkt aan dat betere milieu.  

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.