op hoge leeftijd lekker voetballen maar zonder slidings en fysiek contact

“Geen enkel fysiek contact tussen de spelers, wandelen in plaats van hardlopen, een kwartveld met kleine doeltjes”, zo somt hij de regels van walking football op. “Maar het zal een paar weken duren voordat die regels door iedereen worden nageleefd. Die neiging om even een sprintje te trekken, zit er natuurlijk ingebakken.”

Ook Van der Woude zal meedoen. Hij stopte zelf met voetballen toen hij 53 jaar was en doet nu alleen aan tennis en biljarten. “Ik voetbalde destijds in een Rohda-veteranenteam, maar dat kwam toen een paar jaar uit in de gewone competitie. Met jonge jongens die geen techniek, maar wel grote voeten hadden. Door mijn werk kon ik het risico’s op zware blessures niet nemen. Ik ben dus gestopt.”

‘Vooruitstrevend’
Het idee is eigenlijk van zijn vrouw Evelien, zo geeft hij eerlijk toe. “We zaten tv te kijken en zagen hoe die uitgedijde mannetjes lekker met walking football bezig waren. ‘Rohda is toch altijd zo vooruitstrevend, waarom organiseren jullie dit niet dan’, zo vroeg ze me.” Dat vond Van der Woude, al 66 jaar lid van Rohda en in allerlei functies, van trainer tot bestuurslid actief geweest, een goed idee en dus stapte hij naar het bestuur.

“Dat reageerde erg positief, maar ik moest me er dan ook voor gaan inzetten. Dat wilde ik wel. Bestuurslid Marloes Eikelboom, voorzitter van de Commissie Recreatievoetbal Senioren, werd mijn contactpersoon. En nu hoop ik dat er toch minstens veertien ouderen interesse hebben, dan kun je mooi twee teams van zeven man opstellen. Meer mag natuurlijk ook, maken we er gewoon een derde team bij. Iedereen van 55 jaar en ouder is welkom, niet alleen leden of oud-leden van Rohda, maar ook die van SV Raalte of uit de buurtdorpen. Walking football bestaat hier in Salland nog niet, maar in het Westen is het al erg bekend, de KNVB promoot het ook flink. Bij betaald voetbalclubs is de variant Old Stars zelfs geweldig populair.”

Sociale aspect
Voorlopig wil hij op een doordeweekse ochtend of middag op sportpark Tijenraan gaan spelen. “Omdat veel van de ouderen die belangstelling en interesse hebben overdag voldoende tijd hebben. Als er echter ook velen zijn die nog werken, dan gaan we dat opnieuw bekijken en zo nodig aanpassen. Dan gaan we misschien toch naar de avond.”

Dat er genoeg aanmeldingen komen, daar rekent hij eigenlijk wel op. “De tijd is veranderd, we weten allemaal dat blijven bewegen goed voor je is. Niet alleen fysiek maar ook geestelijk fit blijven is zo belangrijk. We beginnen straks met een lichte warming-up of training. Uitgangspunt is dat iedereen, ook de hoogste leeftijd, die fysiek zonder problemen aan kan. Ik denk dat daarnaast het sociale aspect belangrijk is. Misschien niet meer die beroemde of beruchte derde helft van vroeger, maar wel samen na afloop gezellig een bakkie koffie doen. Ik denk dat je veel mensen zo echt uit een isolement kunt halen.

Maar ook voor Rohda is het mooi, je haalt zo een nieuwe groep leden binnen die nu bij geen enkele club meer zitten. Waar dan misschien ook weer nieuwe vrijwilligers tussen zitten. Ik hoop echt dat we in april of mei al van start kunnen gaan.” Belangstellende 55-plussers kunnen zich aanmelden via c-woude@versatel.nl of tel. 0572-750642.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.