natuurbericht wie zaait zal oogsten ook al is het oerbonk

Sjaak Bruggeman ging ook op pad.

“Vandaag doe ik een controlerondje langs de torenvalkkasten. Op het industrieterrein heeft een zwaan ruzie met zijn spiegelbeeld. Buiten het dorp zijn landbouwers druk in de weer. Het eerste gras is gemaaid en ook de koeien mogen weer naar buiten. Op de gunstig gelegen percelen is ondanks de koude bodemtemperaturen de eerste mais en aardappelen al gepoot.

In de torenvalkkast bij de camping liggen twee eieren. Het begin is er. In de volgende hangt een camera en de eigenaar vertelt vol trots dat gisteren het zevende ei is gelegd. Het hoge aantal is een indicatie voor een goed muizenjaar. We komen tot de conclusie dat er redelijk veel veldmuizen, rosse woelmuizen en bosmuizen rondscharrelen. Strenge winters en goede muizenjaren zorgen voor schommelingen. Ook speelt mee dat er afgelopen najaar veel eikels en beukennootjes waren.

Op naar de volgende kast. Onderweg, op de laaggelegen gronden, zijn akkerbouwers met een inhaalslag bezig. Het land moet hier nog zaaiklaar en eindelijk kan er gemest en geploegd worden. Een blauwe plastic zak word door de meststrooierwalsen aan wel honderd stukjes geslagen. Bij het ploegen stopt de boer voor opnieuw een tegenvaller. Alweer heeft hij een grote oerbonk naar boven geploegd en heeft de ploeg schade opgelopen?

Beter nieuws bij de torenvalkkast op de bed & breakfast locatie. Nadat het torenvalkvrouwtje afgelopen jaar is gepredeerd door een buizerd heeft het mannetje een nieuw vrouwtje weten te verleiden om samen te zorgen voor nageslacht. En dat gaat goed komen. Het derde ei is hier inmiddels gelegd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.