natuurbericht lente met pinkster en kievitsbloem

Sjaak Bruggeman ging al vroeg op pad. Want dan kun je lekker ongestoord genieten en de natuur zelf is ook nog ongestoord. “Onder de populieren is genoeg ruimte voor de auto. Het is nog fris en daarom neem ik het hoge dijkje pas op de terugweg. De dam over en dan linksom langs een groot broedvogelgebied. In de wetering drijven lokkooien met lekkers voor muskusratten. Twee eenjarige reegeiten lopen midden in het rustgebied.

Rechts van mij, in het landbouwgebied, worden de molshopen en mest geëgaliseerd met een weidesleep. Links, in het broedvogelgebied, hoor en zie ik kieviten, grutto’s, wulpen en tureluurs. Ook schieten er enkele bokjes weg bij de waterkant. Deze kleinste onder de snippen zijn op de terugtocht naar Scandinavië.

Dan zie ik in het weiland verschillende velden met een lichtgroene kleur ver boven het gras uitsteken. Deze planten met een dunne stengel moeten van de wilde kievitsbloem zijn. Het zaad heeft zich via het water verspreid in de laagten van deze wei. Alles zit nog in de knop, het moeten er vele duizenden zijn. Maar dan toch… helemaal aan het eind, dicht bij de grote wetering, bloeien de eerste exemplaren. Een handje vol paarse en één witte. Heel apart en prachtig om te zien.

Over het hoge dijkje voel ik de warme zon in de rug. Wat een onverwacht mooi begin van deze zonnige zondag!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.