natuurbericht bijzondere bewoner

Mijn werk zit er op voor vandaag. Over een zandweg toer ik naar de uitgang van het uitgestrekte Nationaal Park Dwingelderveld en over een uur ben ik thuis met de auto.

De boerderijen die tijdens de grote heideontginning waren gebouwd zijn inmiddels afgebroken en ook landbouwgrond en eentonig productiebos worden weer vochtige heide.

Toch staat er nog één afgelegen huisje langs het zandweggetje. Het opgeknapte monumentje uit begin vorige eeuw staat op een magische plek. Hier heeft schrijver Anne de Vries gewoond. Op dit bijzondere stukje Drenthe deed hij inspiratie op voor vele van zijn romans, waaronder ‘Bartje’, die later verfilmd werd.

In gedachten zie ik het al voor me. De voordeur gaat open. Anne de Vries komt naar buiten, doet de vensters open en voert zijn kippetjes. Hij steek zijn pijp aan en vanaf een bankje onder de appelboom observeert hij de omgeving. Hij ziet de schapen over de heide grazen, hoort graspiepers, geelgorzen, veldleeuweriken en paapjes. En na een van zijn dagelijkse wandelingen over de roze en paars kleurende heide weet hij het. Dit is het land van Bartje. Het jongetje met zijn kwajongensstreken.

Inmiddels ben ik thuis en als het goed is wacht binnen het avondeten. Maar laat één ding duidelijk zijn: “Ik bid nie veur bruune boon’n”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.