Home / archiefcentraal / natuurbericht beleef de lente

natuurbericht beleef de lente

Kijk, dat zie je als je er verstand van hebt. Of als je iedere week even deze Natuurbeleving van Sjaak Bruggeman leest. Dan krijg je er op den duur van zelf verstand van.

Sjaak Bruggeman: “Op de parkeerplaats word ik al snel wegwijs gemaakt over het heide- en veengebied door een natuurfotograaf. Het voorjaar laat zich uitbundig zien, zo belooft hij. Een luid klepperende ooievaar onderbreekt ons gesprek en maakt een rondje boven het nest. De broedende wederhelft groet terug.

De wandeling gaat naar de uitkijkheuvel. Ik ben verbaasd over het grote aantal vlinders, vooral Atalanta’s, langs het pad. Naast een partner zoeken ze ook telkens weer de verse brandnetels op. Zonder brandnetels kunnen ze zich niet voortplanten. De rupsjes die straks uit de eitjes komen lusten alleen de eiwitrijke brandnetels.

Eenmaal op de uitkijkheuvel zie ik allerlei soorten steltlopers, watervogels en ganzen bij de pingo. Ook oeverzwaluwen, putters en, heel mooi te zien, een Grote Gele Kwikstaart vliegen langs.

Opeens gebeurt er iets op het ooievaarsnest. Het vrouwtje komt in de benen en begint de eieren een voor een te draaien. Dan draait ze een halve slag, schudt nog een keer de veren en neemt voorzichtig weer plaats.

Met dank aan de natuurfotograaf ga ik tevreden huiswaarts. De beste man had helemaal gelijk. Het is zover; de lente zweeft door de lucht. Deze prille momenten móét je beleven!”

Lees ook

‘Jackie en Oopjen’ en ‘Emma’ in Holstohus

OLST – Het Filmhuis Olst toont vrijdag 24 september na een lange corona-onderbreking weer twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.