ivn start met actie het hoge broek

Het weiland moet weer natuur worden, zoals het vroeger was: arme natte grond, rijk aan nu zeldzame planten. “Straks zullen er weer planten zoals de ratelaar, het kartelblad, orchideeën en allerlei soorten grassen en zeggen gaan bloeien”, vertelt Jan Hendriks van IVN Raalte. “Maar we hopen ook dat bijzondere insecten, paddenstoelen en vogels weer terugkeren. Als symbool voor de actie hebben de parnassia gekozen, een zeldzame plant. Die hopen we zo meteen natuurlijk ook terug te zien.”

Het betreffende weiland is te vinden tegenover de Krieghuisweg 29; in het Hoge Broek, een natuurgebied aan de noordkant van Raalte. Een deel hiervan is al hersteld tot een bloemrijk grasland. Natuurmonumenten heeft onlangs het aangrenzende weiland aangekocht. Om daar de bloemrijke natuur te herstellen, moet de bemeste bovenlaag afgegraven worden. Hiervoor is 16.000 euro nodig. “De eerste 3.200 euro is al binnen”, vertelt Hendriks. “Het resterende bedrag zal moeten worden opgebracht met steun van particulieren, bedrijven en fondsen.  Iedereen kan hier grond adopteren.”

Meer informatie op staging2.brengdeparnassiateruginsalland.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.