inwoonster olst doet mee aan mis s verkiezing op sbs6

En die levenservaring kan zo maar haar unique selling point zijn. Mirande doet namelijk niet mee aan een gewone beautycontest, maar de Mis(s)verkiezing die op zaterdag 6 mei live wordt uitgezonden op SBS6. Een schoonheidsverkiezing voor vrouwen met een lichamelijke handicap. De winnares mag namens de Lucille Werner Foundation een jaar lang fungeren als ambassadrice van lichamelijk gehandicapt Nederland. En daar doet ze het voor.

“Ik wil die titel. Ik heb een duidelijke missie: ‘ik vecht voor ons’. Ik wil betere voorzieningen en gemakkelijker regelgeving voor mensen met een handicap. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurt als je ouder wordt van een gehandicapt kind. Eerst schrik je ervan en moet je de klap verwerken, maar in plaats van dat je daarna goed geholpen wordt, kom je in de bureaucratische molen terecht. Het aanvragen van hulp moet over zó veel schijven…”

Dwarslaesie
Mirande, eigenaresse van kapsalon Art of Hair in Olst, werd in mei 2014 getroffen door uitvalverschijnselen. Haar dokter verwees haar snel door naar het ziekenhuis. “Daar is er, mijns inziens althans, nalatig gereageerd. Ik had een Cauda Equina, een zenuwbeknelling in het ruggenmerg, daar waar alle zenuwen bijeen komen. Normaal gesproken moet je na die diagnose binnen 24 uur geopereerd worden, maar dat is niet gebeurd. Er zijn tien dagen overheen gegaan. Toen heeft een neurochirurg me met spoed geopereerd. Hij heeft nog geprobeerd om te redden wat er te redden viel. Het leidde tot een partiële dwarslaesie. De linkerkant van mijn lichaam, onder mijn ) is verlamd.

Mirande ging een lang en zwaar revalidatietraject in. En met succes. Nadat het haar lukte om haar middel te stabiliseren, kon ze in de rolstoel. Daarna kwam een nieuw doel: weer aan het werk. “Ik heb een mooi bedrijf opgebouwd, daar ben ik trots op. Ik hield me voor ogen: het kappersvak ga ik never nooit niet opgeven.” Mirande ging op zoek naar mogelijkheden en kreeg in 2015 een speciaal geprepareerde kappersstoel, waarmee ze, al knippende om haar klanten heen kan draaien. Die stelt haar in staat om toch weer enkele klanten per dag te behandelen.

“Maar dat ging niet vanzelf. Het was trainen, trainen, trainen. Ik moet constant mijn buikspieren aanspannen om te voorkomen dat ik zou omzakken. Het ging van 1 naar 2 naar 5 naar 10 minuten. En steeds verder. Totdat ik een volledige behandeling aan kon. Nu kan ik drie klanten per ochtend knippen, maar ik moet uitkijken. Als ik me te veel forceer, pleeg ik roofbouw op mijn lichaam en betaal ik daar ’s nachts een rekening voor. Ja, écht pijn!”

Basispakket
Het was een kennis die haar attendeerde op de Mis(s)-verkiezing. “Hij had een oproep van Lucille Werner gezien en tipte mij. Ik was eerst sceptisch. Voelde me te oud. Maar nadat ik het een tijdje in overweging had genomen, besloot ik ervoor te gaan. Inschrijven kan altijd, tenslotte.” In totaal moesten 150 aspirant-mis(s)en zich begin maart melden bij Endemol. Van die eerste groep bleven er uiteindelijk acht over, waaronder dus Mirande. 

Als ze wint, wil ze zich onder andere inzetten voor een basiszorgpakket voor mensen die met een handicap geconfronteerd worden. “Als je ziek wordt, kun je naar het ziekenhuis om behandeld te worden. Dat gaat allemaal vanzelf. De zorg voor de patiënt staat centraal. Zo’n draaiboek wil ik eigenlijk ook voor mensen die gehandicapt worden. Een basispakket aan voorzieningen en hulp.”

Ergeren
Ze vervolgt: “Ik heb aan den lijve ervaren hoe traag het allemaal is. Dat je het gevoel krijgt dat je wordt tegengewerkt. Niet alleen door de zorg, maar ook door de verzekering. Kijk, als je gezond bent van lijf en leden en je zit achter een bureau aanvragen te beoordelen, kun je je nou eenmaal minder goed in andere mensen verplaatsen dan een ervaringsdeskundige. Ook al heb je er nog zo veel voor geleerd. En neem mijn eigen situatie. Ik zou eigenlijk naar een speciale fysiotherapeut moeten. De dichtstbijzijnde zit in Zwolle. Mijn verzekering vergoedt de eerste 21 keer echter niet. Die zou ik zelf moeten betalen, inclusief het vervoer. Dat stoot me echt tegen de borst! Dat zijn dingetjes in de regelgeving waar ik me enorm aan erger.”

De Mis(s)verkiezing van Endemol Shine wordt op zaterdag 6 mei live uitgezonden op SBS6. Het programma duurt van 20.30 tot 22.30 uur. De presentatie is in handen van Lucille Werner en Kees Tol. Een jury geeft tijdens het programma een oordeel over de kandidates, maar het is aan de kijkers om de winnares te bepalen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.