hoge waardering voor evenementen raalte

Duidelijk minder hoog scoren dagrecreatie, 61 procent bezoekt die, maar ook wandel- en fietsroutes; respectievelijk 41 en 37 procent. Ongeveer één op de drie invullers geeft aan dat ze in de gemeente Raalte gebruikmaken van een culturele voorziening, net iets minder dan het aantal mensen dat de streekmarkten bezoekt. Mountainbikeroutes (8 procent), GPS-routes (3 procent) en paardrijroutes (2 procent) trekken een kleiner en selecter publiek.

De enquête is door de gemeente Raalte gehouden om een goede beoordeling van het huidige recreatieve en toeristische aanbod te krijgen. De resultaten moeten gebruikt worden om dat aanbod te verbeteren en de gemeente aantrekkelijker te maken voor recreanten en toeristen. Van de 399 invullers van de enquête woont echter het grootste deel, 88 procent, in de gemeente zelf en dan met name in Raalte-dorp. Bij de niet-inwoners gaat het vooral om mensen die uit buurgemeenten zoals Olst-Wijhe, Deventer of Hellendoorn komen. Ook valt op dat veel meer vrouwen dan mannen meededen. Of hun mening dus ook precies de mening van toeristen en recreanten is, valt dus te betwijfelen.

Horeca

Ook de gemiddeld genomen hoge waardering voor de kwaliteit van de verschillende evenementen valt op. Bijna 60 procent van de invullers is daar zeer over te spreken (‘Uitstekend’) en bijna 35 procent vindt dat aanbod ‘goed’. Pas ver daarachter volgt de waardering voor de kwaliteit van de hotels (38 procent vindt die uitstekend en 25 procent spreekt van goed) en campings, volgens 30 procent uitstekend en 50 procent goed. De kwaliteit van het horeca-aanbod in de gemeente wordt iets lager gewaardeerd; ongeveer 60 procent vindt dat aanbod goed en rond de 20 procent uitstekend. De meeste kritische beoordeling is die van de beschikbare paardrijroutes; ruim 15 procent van de invullers vindt de kwaliteit daarvan onvoldoende.

Behalve om kwaliteit gaat het ook om kwantiteit, de aantallen. Ook hier scoren de evenementen goed; volgens ruim 55 procent van de invullers is het huidige aanbod van festivals en andere evenementen voldoende, 30 procent vindt dat goed genoeg en slechts een enkeling vindt dat er nog wel wat bij mogen komen. De hoeveelheid horecazaken wordt door 25 procent als uitstekend omschreven en door bijna 40 procent als goed. De kwaliteit van de bestaande GPS-, paardrij- en mountainbikesroutes wordt door flink wat mensen matig of zelfs onvoldoende genoemd.

Wensen

Informatie over het toeristische en recreatieve aanbod halen de bezoekers vooral uit de sociale media (80 procent) en het Weekblad (60 procent). De helft van de invullers krijgt ook nog tips van familie en vrienden om ergens heen te gaan. Als laatste onderdeel van de enquête konden eigen wensen ingevuld worden. Regelmatig werd daarbij gevraagd om meer goedkope, kortdurende overnachtingsmogelijkheden (B&B’s, hotelkamers en bij de boer). Andere wensen waren onder meer extra dagrecreatie, meer activiteiten voor gezinnen met jonge kinderen, een kunstijsschaatsbaan, een buitenzwembad, een recreatiemeer, een bioscoop, een bowlingbaan en meer indooractiviteiten. Ook was er kritiek op de zichtbaarheid van de bordjes langs wandel- en fietsroutes, moeten evenementen beter gespreid worden over het jaar en de hele gemeente Raalte en moet er ’s nachts langer doorgegaan kunnen worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.