henk schreij optimisme over afvalverwerking

Het huishoudafval neemt de laatste jaren niet meer toe of af, het blijft rond de 500 kg (all in, incl. witgoed e.d.) pp per jaar liggen. Maar positief is dat Nederland het al jaren niet meer stort op een vuilnishoop. Eindelijk iets wat we in Nederland (en Duitsland, België) beter doen dan in de rest van Europa waar nog 43 % op de belt terecht komt.

In Nederland wordt ongeveer de helft van het afval gescheiden ingezameld. Denk niet alleen aan GFT, maar vooral aan plastic, papier, glas, oude apparaten, chemisch afval (batterijen e.d.). Gescheiden opgehaald, is het afval beter en goedkoper te verwerken tot nieuwe grondstoffen.

In de grote steden lukt gescheiden inzamelen veel minder, de mentaliteit is daar anders en er is veel minder ruimte voor aparte bakken. Daar gaat alles tezamen naar een afvalverwerker als de VAM, die via machines het afval scheidt. Dat gaat elk jaar weer wat beter, er komt steeds betere technologie om het afval in stromen te scheiden voor hergebruik. Niet zo goed als bij ons in Raalte / Heino, waar we thuis scheiden. Want papier is vaak vettig geworden, plastic is slecht eruit te halen, en het GFT kan verontreinigd zijn. Ons apart ingezamelde GFT wordt omgezet in biogas en compost; GFT uit de scheider geeft alleen maar biogas en de compost wordt verbrand samen met het restafval. Verbranden geeft zo warmte die sinds een paar jaar verplicht nuttig moet worden gebruikt, o.a. om er elektriciteit mee te maken. Scheiden bij de bron is in principe beter, maar bij metalen maakt het niet veel meer uit. Uit de as van de verbrandingsinstallatie worden de metalen teruggewonnen, met magneten (bij ijzer), of via inductie (bij aluminium).

 

Nederland heeft zo’n 25 jaar geleden te veel vuilverbranders gebouwd. De prognoses hielden er geen rekening mee dat we opeens massaal gingen hergebruiken, vooral GFT en plastic. De overcapaciteit wordt nu ingezet om huisvuil uit Engeland te verbranden.

Het onverwachte succes van gescheiden inzameling van plastic hebben we te danken aan dat het gratis wordt opgehaald. Gratis voor de huishoudens, want de leverancier betaalt hiervoor. Het is voor de leverancier geen probleem dat die ervoor betaalt, want de bedragen zijn heel laag. Voor papier 2 cent per kilo, voor drankkartons 18 cent en voor kunststof 64 cent. Een wegwerpflesje (0,3 liter, 14 gram) kost dus bijvoorbeeld minder dan 1 cent, een drankkarton ook zo iets. Hiervan wordt het ophalen en verwerken betaald, maar dat was eerst niet voldoende. Gelukkig brengt na een aanloopperiode met extra kosten het gewonnen plastic en andere materialen steeds meer geld op, waardoor de tarieven voor de leverancier steeds lager zijn geworden. En op termijn misschien wel kostendekkend kunnen zijn. Afval wordt een grondstof.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.