heetense zussen nemen floors in deventer over

Over die naam is nogal wat te doen. Floors (aan de Brink, vlakbij de Waag) kent een rijke geschiedenis. Het café geldt als het oudste van Deventer. “Vroeger kwamen hier ook veel bekende Deventenaren”, vertelt Daphne. “Het café trok de laatste jaren vooral een wat ouder publiek. Er is nooit veel veranderd.” De geschiedenis van Floors is zo groot dat De Stentor al een namendeskundige aan het woord liet over wat een goede nieuwe naam voor het café zou zijn. Inwoners van Deventer die zich zorgen maken over het verdwijnen van een stukje cultureel erfgoed kunnen echter opgelucht adem halen: de oude naam zal niet volledig vergeten worden. “Op de gevel staat het Wapen van Overijssel met daarbij ook de naam Floors. Dat blijft. En ook in het café zul je de naam Floors tegen blijven komen.”

22 (Lynn) en 25 (Daphne) zijn ze nog maar. Lynn deed horeca-ervaring op in Neuf in Raalte en St. Tropez in Deventer. Ze is bijna afgestudeerd aan de middelbare hotelschool. Het ondernemingsplan voor Floors vormt haar scriptie. Daphne studeerde Economie in Utrecht en werkte twee jaar voor een accountantskantoor. “Maar ik heb vaak meegeholpen in ’t Pannenkoekhuis in Olst van mijn vriend Erwin Rijk. En dat vond ik altijd enorm leuk. Leuker dan werken op een kantoor!” Bovendien, zo stelt ze, een café beginnen met haar zusje Lynn, was een jarenlange droom. Ruzie, daar zijn ze echt niet bang voor. “Dat gebeurt ons niet”, stelt Lynn.

Bep

Toen ze begin dit jaar via via te horen kregen dat de vorige uitbater ermee ging stoppen, besloten ze een sprong in het diepe te wagen. Drie weken later zetten ze hun handtekening onder de overeenkomst. En sindsdien is het een heksenketel. Want er moet natuurlijk veel gebeuren. Ze zijn dan ook hard aan het werk en krijgen daarbij flink wat ondersteuning van vrienden, familie en bekenden. De oude bar is eruit gesloopt en er komt een nieuwe. Tijdens het bezoek wordt net het oude biljart opgehaald. Ook de oude luifels zullen verdwijnen. Het maakt allemaal onderdeel uit van hun plan. Minder een klassieke bruine kroeg, meer een eetcafé met ruime gelegenheid tot borrelen. Daphne: “Eerder kon je hier een gehaktbal krijgen, de bal van Bep, en dat was het dan. We gaan de kaart flink uitbreiden. Het wordt een kaart met betaalbare, maar lekkere gerechten. Zowel lunch als diner. Als ik even de stad in ging met Erwin miste ik altijd zo’n plek waar je lekker, maar ook niet al te duur kon eten. Hier moet je zo meteen voor 15 euro van een lekkere maaltijd kunnen genieten. Daarom hebben we ook al een kok aangetrokken.” 

Sfeertje

Bij het café hangt een groot doek met daarop een foto van de twee zusjes. Want hun persoonlijkheden willen ze zo meteen gebruiken als unique selling point. En daarnaast willen de twee vooral een sfeertje verkopen. “Gewoon een laagdrempelige plek waar iedereen, jong en oud, zich thuis kan voelen. Een plek waar je ook in je eentje naartoe gaat. In de laatste dagen dat het café geopend was, zijn we vaak wezen kijken. Sfeer proeven, praten met de klanten en met Bep, die hier tientallen jaren had gewerkt. Het moet niet zo zijn, dat zij zich hier straks niet meer thuis voelen. Maar we hebben ook plannen genoeg voor nieuwe thema-avonden.” Want, zo stelt het tweetal, de oude rode tafelkleedjes mogen dan zo meteen uit het café zijn verdwenen, ze liggen nog wel op zolder. “Voor als we nog eens een ouderwetse Floors-avond willen houden. Dan nodigen we Bep ook uit en trakteren we iedereen weer op de bal van Bep.”

Floors is zo meteen zeven dagen in de week geopend. Van maandag tot en met donderdag van pak ‘em beet 10.00 tot 24.00 uur en op vrijdag, zaterdag en zondag een uurtje langer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.