harm janssens natuur landschap en landbouw

1/200 deel om precies te zijn is van jou. Deze tweehonderd herenboeren hebben een boer in dienst die het werk doet. Als je dat wilt mag je mee helpen met oogsten of andere werkzaamheden. Je kunt dan lekker je handen vuil maken om alle stress van je werk af te reageren. Ook krijg je iedere week voor 10 euro een voedselpakket zodat je lekker eet van je eigen boerderij. Natuurlijk is alles biologisch.

Als je het artikel leest en de website van de Stichting bekijkt druipt het idealisme er van af. Mij is het allemaal een beetje te zoet. Op de bedrijven hebben ze een boomgaard, groentes, koeien, varkens, kippen noem maar op. De eigenaren zitten met elkaar buiten te eten in het zonnetje. Heel idyllisch allemaal. De Herenboeren is niet het enige Initiatief om boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen. Op zich is dat heel goed. Als je leest dat kinderen niet weten dat melk uit een koe komt en niet uit een pak bij AH dan is er wel iets mis. En ik kan me voorstellen dat een dag op het land werken heel rustgevend is. Sterker nog het lijkt me beter dat joggen of op de sportschool met halters in het rond smijten.

En toch. Bij mij wringt er iets. Het begint al bij de naam: Herenboeren. Voor iemand als ik die lang in Noord-Groningen heeft gewoond heeft dat de verkeerde associaties. In de tweede plaats: een bedrag inleggen van 2000 euro is bepaald niet voor iedereen weggelegd.  En het meewerken op je eigen boerderij is heerlijk als het mooi weer is maar hoe gaat het als het weer niet zo goed is. Draait dan de boer op voor het werk? Ik denk het wel. Net als op een echte boerderij.

Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in dit soort initiatieven. Ik heb er niets op tegen maar ik geloof niet dat ze een volwaardig tegenhanger kunnen zijn van het reguliere landbouwbedrijf, wel of niet biologisch. Ik vrees dat het vooral een hobby blijft van wat idealisten maar het kan volgens mij nooit een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid voor de toekomst van Nederland.

Harm Janssens

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.