Home / archiefcentraal / harm janssens natuur landschap en landbouw 5

harm janssens natuur landschap en landbouw 5

De realiteit is een andere. De Chinese markt is weerbarstig. Ze willen best met ons samen werken maar vooral om van ons te leren hoe het moet. China wil op termijn zelf genoeg melk gaan produceren voor haar eigen mensen en niet van ons afhankelijk zijn. Ze bouwen op dit moment enorme stallen met tienduizenden koeien. Door de kennis die ze van ons krijgen gaat de productie van die koeien flink omhoog. Een paar jaar geleden was er een schandaal met vervuilde babyvoeding daarom kopen ze dat spul nu massaal van ons maar ook dat is eindig.

Het allergrootste probleem met zaken doen in China is dat de juiste partner moet vinden. En daarmee is Friesland-Campina flink het schip in gegaan. De partner van FC in China heet Huishan en dat bedrijf lijkt failliet te zijn. Ze hebben enorme schulden en van de beurswaarde is vorige week 4 miljard verdwenen. In totaal hebben 23 Chinese banken enorme bedragen uitstaan tegen 13 procent rente. Vorig jaar heeft Huishan 50.000 koeien verkocht aan een beleggingsmaatschappij om ze daarna weer terug te leasen. Het geld is weg, de directeur van Huishan ook. Hij wordt gezocht door de politie.

Wat de gevolgen voor de Nederlandse boeren is niet duidelijk. Officieel staan de activiteiten van Friesland-Campina in het buitenland los van die in Nederland. Zolang er winst gemaakt wordt is dat allemaal prima te doen maar als het fout gaat weet niemand wat er gebeurd. Als schuldeisers bij de Nederlandse boeren langs komen is Leiden in last. De voorgangers van Friesland-Campina zijn ooit opgericht om de melk van de Nederlandse boeren te verwerken en tot meerwaarde te brengen. Buitenlandse  avonturen staan mooi op het cv van de directeur en de voorzitter van het bestuur maar misschien is het beter dat het bedrijf zich toch vooral richt op haar kerntaak: Nederlandse melk en Nederlandse boeren.

Harm Janssens

Lees ook

‘Een zwaar jaar, maar ook heel veel geleerd’

Roswyde Burgman, directeur van Hoftheater in Raalte blikt terug op seizoen 2020-2021 RAALTE – “Gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.