gewoon carolien hoogspanningskabels in raalte graag onder de grond

Vlakbij de ijsbaan woon ik, in Raalte Zuid, bij het voetbalveldje, de kikkerpoelen, de landschapstuin van IVN en de enorme hoogspanningsmast. Ja, de enorme hoogspanningsmast midden in onze woonwijk, en midden in de natuur. Lelijk, ja, zeker. En ook: Is dat nog wel van deze tijd dat een hoogspanningsmast in een woonwijk staat? In Raalte loopt ongeveer 1,7 kilometer aan hoogspanningskabels over woonwijken. Het gaat om twee netwerkwegen. Eén vanuit het westen over de N348 en één vanaf het zuidoosten over het Overijssels kanaal.

In de jaren ’70 en ’80 is het netwerk van hoogspanningsmasten en kabels in de hele provincie aangelegd. Dat was in die tijd natuurlijk geweldig: alle huishoudens (goede) elektriciteit. Maar nu: De hoogspanningskabels zijn al wat ouder, kunnen breken en dan komt er heel veel spanning vrij. In 1990 is een deel van Raalte-Zuid geëvacueerd, omdat boomtoppen in de brand vlogen door aanraking met hoogspanningskabels. Het is dus niet altijd veilig.

Elk mens en elk dier hebben een eigen elektrisch systeem en onder andere ons zenuwstelsel is daarvan afhankelijk. Ik merk bij meer mensen in de praktijk dat door het wonen onder of in de nabijheid van zo’n kabelnetwerk het eigen elektrisch systeem negatief beïnvloed wordt. Onbestemde klachten als hoofdpijnen, slecht slapen, vermoeidheid, nervositeit, etc. waarvoor geen duidelijke oorzaak gevonden kan worden. Mensen hebben soms ook het idee dat kanker, leukemie, alzheimer, fijnstof in de longen of andere aandoeningen door de elektromagnetische spanning van de hoogspanningsmasten komen. Bij verschillende weersomstandigheden en stroomwisselingen voel ik de veranderingen. Zeker bij langdurige blootstelling kan de spanning het eigen elektrisch evenwicht verstoren. De elektromagnetische straling is voor de meeste mensen niet waar te nemen, zelfs niet als de velden erg sterk zijn.

Onze overheid erkent de risico’s van de hoogspanningsnetwerk en wil minimaal 75 procent bijdragen aan de kosten van de aanleg van de kabels onder de grond. De gemeente Raalte zoekt ook naar oplossingen en kan hopelijk geld krijgen van de provincie Overijssel die nog geld heeft liggen van de verkoop van Essent, de stroomleverancier. Specialisten weten al heel goed hoe de kabels met allerlei speciale beschermingen onder de grond kunnen. Met een quick scan binnen Raalte kan duidelijk worden of er gegraven of geboord (voorzichtiger maar ook duurder) moet worden om de kabels in de grond te brengen. Als de kabels onder de grond komen, dan is zeker 70 procent van de elektromagnetische spanning van nu opgelost en is er minder onveiligheid. 

Ik voel en ervaar dat kabels onder de grond voor iedereen die soms onder of bij hoogspanningsmasten en kabels loopt belangrijk is. Op staging2.kabelvrijraalte.nl kun je meer lezen en je gratis aanmelden om de verandering te steunen.

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.