gewoon carolien burn outklachten

‘Ben je een beetje moe? Ach, wat vervelend. Wanneer zullen we weer wat leuks gaan doen, dan ben je er zo weer bovenop!’ Kreeg ze van haar omgeving te horen. In het begin is er nog wel begrip, maar na een tijdje moest ‘het gezeur’ wel over zijn. En dat kon dus niet. Mevrouw heeft een burn-out. Dat is al langer gaande, het herstel duurt vaak langer.

Langzaam worden de patronen duidelijk die haar zo hebben uitgeput; de mevrouw deed vaak te veel, veel leuke dingen, een druk sociaal leven en ze zorgde niet altijd even goed voor haar rust. Twee jonge kinderen, een drukke baan met een bazin die niet altijd op een manier communiceerde die haar motiveerde. Als ze op haar werk was, voelde ze zich schuldig dat ze niet bij haar kinderen was en omgekeerd. Daarin was ze met zichzelf in conflict.

Ze leert volledig aanwezig zijn. Ook leert ze haar gevoel verwoorden. Het opkroppen van emoties en veel zaken voor zichzelf houden, gaven haar een eenzaam gevoel. Ze kan nu elke week resetten en onderneemt bewust haar stappen. Het gesprek met de bazin is goed verlopen. Ze werkt weer voorzichtig. Ze geniet erg van het samen zijn met haar kindjes.

Een ander verhaal is de meneer die een paar jaar voor zijn pensioen zit. Een jaar terug kon hij geen vaatdoek meer vasthouden van vermoeidheid en was hij zeer depressief. Na een tijd bedacht hij dat hij vaak en veel dingen deed die hij van anderen moest doen. De van oorsprong zachtaardige man had ineens agressief gedrag. Als iemand hem ging vertellen wat hij ‘moest’ doen, had hij de neiging de persoon ‘op de bek te slaan’. Gelukkig deed hij dat niet.

Hij is nu aan het uitvinden wat hij zelf graag wil. Hij kan al weer veel, slaapt weer goed ’s nachts en kan weer rustig sporten. Dat vindt hij ook erg leuk. Soms kan hij weer een uurtje naar een feestje. Het is wel erg wennen dat hij nu nog niet het tempo van voor de burn-out heeft, maar hij is best trots op zichzelf. Best slim om te leren niksen op de bank, lijkt me.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.