gerlant olifant in een porseleinkast

Een journalist stuurde mij mail over de taalfouten die in mijn bijdrages staan en gaf het advies om iemand met de rode pen het na te laten kijken. Hij ergerde zich bijna wekelijks aan mijn bijdrages en vooral om het schrijven in de ‘wij’ vorm.  Ik heb heerlijk in mijn vuistje zitten lachen, dat is nu net de bedoeling. Hij moet zo getrickert zijn dat hij elke keer toch weer leest. Ik wil die interactie, wat Gerlant wordt hoofdzakelijk ingegeven door mijn mailbox. Dat heb ik hem dan ook netjes op z’n Gerlants per mail laten weten. Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn mening kwijt kan in deze wereld. Je moet niet bang zijn voor een paar taalfouten of wat grammatica schoonheidsprobleempjes.  Helaas is dat voor veel mensen blijkbaar wel een drempel en dan speel ik ‘gekke Henkie’ wel. Ik kan niet wachten tot er een Henk of Ingrid opstaat en hetzelfde gaat doen. Als die maar in gedachten houdt dat je niet iemand persoonlijk moet gaan kwetsen.

Er zijn dingen die opvallen. De berichten komen uit heel Salland, of soms zelfs van ver daar buiten. Waar ik kan doe ik er wat mee zonder dat iemand ooit weet wie het onderwerp heeft bedacht.  Als ik het niet weet verdiep ik mij er in, en na dat inlezen durf ik daar best een mening over te geven.

Het opvallende is het dorp Raalte. Daar komen de meeste berichten vandaan. Bijna allemaal futiliteiten in mijn ogen. Niet dat ik ze niet serieus neem, maar ik vraag me dan af hoe dat komt. Al die individuele problemen en hoe ik dat dan opkan lossen zonder de gemeente weer  als Zwarte Piet neer te zetten.

Een recent voorbeeld is dit:

“Hallo Gerlant. Zou jij niet eens een stukje kunnen schrijven  over de verkeersveiligheid in  het centrum van  Raalte? Op de kruising van de Brugstraat gebeurt het dagelijks dat  fietsers en scootmobielers bijna worden aangereden. Vanaf de Brugstraat en Domineeskamp moet men stoppen maar helaas  gebeurt dit veel te weinig. Gisteren  kwam de auto tot stilstand op 40 cm afstand van mij. Dat was echt schrikken.”

Ik kom niet zo vaak terplekke, maar ook voor mij is het herkenbaar. Wil je met de auto rustig oversteken, blijkt het een soort van fietsstraat waar fietsers als asocialen hun gelijk willen halen. Oogkleppen op en de blik op oneindig. Zij hebben daar immers alle rechten?

De schrijver heeft een punt, het is een onduidelijke kruising.  De schoonheidsfoutjes in het schrijven gezien? Wedden dat jullie allemaal hebben begrepen wat de berichtgever bedoelde?  Je zou dit dan ook gewoon in een mailtje naar de gemeente kunnen sturen en vragen om daar wat mee te doen. Dat is wat de overheid tegenwoordig van ons verwacht als ze het hebben over participeren.

Zoals ik al zei, ik wil oplossen en dan duurt het soms even. Het probleem met Raalte is: ze hebben geen plaatselijk belang. Het is ieder voor zich, er is geen algemeen aanspreekpunt waar dorpsbewoners laagdrempelig hun grieven kwijt kunnen in tegenstelling tot alle andere kernen in Salland.

Wat Raalte dorp wel heeft zijn 18 buurtpreventie WhatsApp groepen (Effe bij de gemeente nagevraagd, simpel mailtje en binnen twee uur antwoord info@raalte.nl ) Die hebben allemaal een beheerder die dat met hart en ziel heeft opgezet. Maak van hen (in een andere WhatsApp groep) aanspreekpunt van de buurt. Koppel die aan elkaar en laat hen samen een afvaardiging richting de gemeente vormen. Dan heb je een #PBRaalte 2.3 . Het is maar een voorstel, maar ik stuur hem toch even door naar de Gemeente Raalte. Initiëren(steunen) is hun ‘pakkie an’ in deze participatie maatschappij. Als de moderne en vernieuwende ambtenaren het niet snappen, dan snapt burgemeester Dadema het wel.

De journalist zijn antwoord kwam eigenlijk per omgaande. “Ik geef het niet graag toe, maar ik ben onder de indruk van je reactie. Denk aan je lezers en laat lekker waaien dat jasje, Gerlant.” Dat vond ik een klasse reactie, toen ik namelijk op verzenden drukte dacht ik nog: is dit diplomatiek genoeg of maak ik nu vijanden?

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.