gerlant beschermde diersoorten

De weidevogels, de boeren geven we daar de schuld van, die maaien immers maar altijd het gras. Die ploegen met hun grote machines altijd alle nestjes onder?

Zo’n tien jaar geleden, als bestuurder in Plaatselijk Belang kreeg ik het verzoek om te inventariseren of er behoefte was om gezamenlijk wat ooievaarsnesten in het dorp te zetten. Dat was zo mooi en o zo leuk. Een roep uit het dorp en ik ging enthousiast aan de gang. Publiceren in de dorpskrant en direct waren er mensen die hun grond graag beschikbaar stelden. De regeltjes gecontroleerd, wat mag wel en wat mag niet. Het zijn namelijk bouwwerken, die palen met een nest erop. Ze staan vaak buiten het bouwblok en nog vaker hoger dan drie meter, wat dus buiten de bepaling ‘vrije bebouwing’ valt.

Kreeg telefoon van een boer uit de omgeving, wat ik/wij als plaatselijk belang in vredesnaam aan het doen waren. De boeren hier in het ‘Lierderbroek’ (een paarhonderd hectare tussen Laag Zuthem en Lierderholthuis) deden aan weidevogelbescherming. Nestjes markeren, er omheen maaien of tijdens grondbewerking verplaatsen, zodat de eitjes bewaard werden. En nu gaan jullie de grootste vijanden van die vogels stimuleren om hier te komen wonen. Jullie maken een hotel voor de ooievaar en wij kunnen wel stoppen met het weidevogelbeheer.

Die zelfde week sprak ik een wat oudere boerin. Zij was voor het eerst van haar leven naar Portugal op vakantie geweest. Daar stikt het van de ooievaars. Op elke lantaarnpaal, benzinestation, stoplicht of schoorsteen zit een nest met van die schijters. Het is daar gewoon een plaag en ze liet me foto’s zien. Op dat moment viel bij mij het kwartje. Wat was ik een stommeling om mij als bestuurder zo te laten leiden door ongefundeerd roepen van een enkele zogenaamde deskundige en de emotie van enkele dorpelingen.

Hoe had ik als boerenzoon tien jaar levend in het dorp zo mijn afkomst kunnen vergeten. Ik wist immers dat pa, opa en de buurman daar vroeger ook al mee bezig waren. Ik wist immers dat ooievaars vroeger ook al een bijzonderheid in het Hollandse landschap waren. Waar denk je dat anders het gezegde ’door de ooievaar gebracht’ vandaan kwam?  Deze dieren horen in het zuiden en als het warm wordt verspreiden ze zich over Noord-Europa.

Wat heb ik een spijt gehad van mijn stomme actie, ingegeven door blindelings achter zogenaamde geleerden aan te hobbelen, die dingen roepen zonder te bedenken welke consequenties dit heeft. Wat heb ik een spijt gehad dat ik even vergeten was dat boerenverstand niet zomaar een kretologie is, maar een begrip. Vanaf dat moment ben ik mij weer gaan verdiepen in het boerenleven. Waarom doen zij het zo en waarom gebeurt dat op die manier. Ik heb heel veel geleerd of weer opgehaald.

De discussie over fosfaat, het te grote aantal koeien wat er zogenaamd is. De (drachtige) koeien die nu veelal naar de slacht gaan. De fijnstofdiscussie, Q-koorts, ammoniak, eigenlijk een falend mestbeleid, het nieuw GLB (Gemeenschappelijk landbouw beleid) en noem maar op. U krijgt mijn meningen vanuit een stukje boerenverstand. Gebaseerd op feiten en niet op emoties. Als voorbeeld de fosfaatproductie, waar wij de boeren de schuld van geven. Het zijn niet de ‘veedichte gebieden’ wat het probleem brengt, de ‘mensdichte gebieden’ zorgen voor de grootste vervuiling. Overtuig u zelf.

In de tussentijd deed Marcel Strijdveen, een andere boer uit het Lierderbroek, mee met de Gouden Grutto Award voor beste natuurboer van Nederland. Niks geen zogenaamde biologische boer, het type boer waar veel milieuclubs en politieke partijen voor zijn. Nee, een gewone gangbare moderne boer. Eén van de negen die maar zo geselecteerd werd om zijn inzet voor de weidevogel. https://staging2.redderijkeweide.nl/boer/marcel-strijtveen/

De steenmarter, cijfertjes laten zien dat er steeds meer van in ons landje zijn. Die dieren moeten wel eten. Kunt u bedenken wat zij vreten?

De plaatselijke jager vertelde mij dat er meer dan honderd nestjes in ‘broek’ zitten, helaas komt daar maar weinig van terecht. Ondanks alle inzet van die boeren en vrijwilligers.  De ooievaar, de vos, de steenmarter maken er gehakt van.

Ik kan het u aanraden, denk na voordat u wat roept of steunt. Het is niet de boer die de problemen veroorzaakt, het is de burger die uit onkunde, ingegeven door zelfbenoemde zogenaamde deskundigen en blatende politici, de wereld verziekt. Het is de overheid die met foutief mestbeleid de boer dwingt om dingen tedoen die zij helemaal niet willen. Ik raad u aan, denk zelf na. Verdiep u in de materie, voordat u weer een bijdrage aan een of andere actiegroep schenkt.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.