gemeente raalte en rov willen na afschaffing van betaald parkeren vol gas verder

In de komende jaren willen ROV en de gemeente verder werk maken van het verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum; de leegstand aanpakken; de beeldkwaliteit van het centrum verbeteren en ook zorgen voor meer beleving. “Zie het allemaal met elkaar in de mix”, stelt Van Loevezijn. “Met al deze maatregelen gaan we op weg naar een vitaal centrum!”

Maar eerst de afhandeling van de afschaffing van het betaald parkeren. Het nieuwe parkeerregime moet met borden en belijning zichtbaar worden gemaakt en die o zo verfoeide parkeermeters moeten worden verwijderd. Daarmee is afgelopen maandag een begin gemaakt. Vincent van Zuijlen, namens de gemeente projectleider afschaffen betaald parkeren, hoopt dat alles vrijdag 21 april gereed is, zodat de nieuwe regels vanaf zaterdag 22 april van kracht worden. Tot die tijd mag men overal onbeperkt parkeren (binnen de regels). “Vanaf zaterdag 22 april gaan we toezicht houden”, vertelt Vincent. “Iedereen zal even moeten wennen. Bij overtredingen beginnen we eerst met een waarschuwing, maar na verloop van tijd zullen we gaan handhaven.” Wat er met de parkeermeters zelf gaat gebeuren, is overigens nog niet duidelijk. “De gemeente Enschede toonde aanvankelijk nog interesse, maar nu niet meer. Ze zijn ook erg verouderd. Ze zullen eerst op de gemeentewerf komen te staan.”

Uitstel
Begin vorig jaar lagen de Raalter ondernemers en de gemeente nog met elkaar op ramkoers. Het ROV verweet de gemeente aangaande de afschaffing van het betaald parkeren niet te handelen in overeenstemming met de gewekte verwachtingen. Na diverse gesprekken was de kou uit de lucht. Toen er uiteindelijk een financieel akkoord werd bereikt met de ondernemers over de afboeking van de kosten (de ondernemers dragen daar in de komende tien jaar, middels verhoging van de reclamebelasting, in totaal 750.000 euro aan bij), was er vreugde alom.

Het wachten was alleen nog op de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Enkele ondernemers die aan de rand van het centrum van Raalte zijn gevestigd, vonden het onzin dat zij ook die hogere reclamebelasting moesten betalen. De raad had het ROV uitdrukkelijk gevraagd nogmaals met deze ondernemers in gesprek te gaan en te kijken of ze op een of andere manier tegemoet gekomen konden worden en dat is gelukt. En daar is Van Loevezijn blij mee.

Enquête
De eerste grote stap is nu gezet, maar er moet meer gebeuren. “Wat de bereikbaarheid betreft, gaan we nu met de gemeenteraad verder praten over een set van maatregelen”, vertelt Van Loevezijn. “Het college heeft de raad voorgesteld de Daggertsbrug dicht te laten voor gemotoriseerd verkeer, maar er is nog ander werk te verrichten op het gebied van bebording en wegenstructuur.” Wat leegstand betreft, wordt er gekeken naar een alternatieve invulling van de panden. “Misschien wel fitness, om maar eens wat te noemen, of misschien zelfs een gezondheidsplein”, stelt Zomer. Wat de beeldkwaliteit van het centrum betreft, kondigt Zomer een enquête aan, waarbij uiteraard ook de bezoekers van het Raalter centrum aan het woord moeten komen.

Zomer: “Misschien wil men wel andere tegels. Geef het aan. Misschien wil men een kleurrijker straatbeeld, denk aan de Deense stijl. Laat het weten.” Van Loevezijn vult aan. “En daarin willen we uiteraard ook de Grote Markt meenemen. De uitstraling kan naar een hoger niveau.” Zomer: “Misschien kunnen we de terrassen dichter terug brengen naar de puien. Ik denk maar hardop. Dat we een waterpartij terugbrengen in het middengedeelte, dat is dan weer een droom van mij.” Van Loevezijn lijkt op basis van zorgen over het prijskaartje even te zuchten, maar hij begint te lachen als hij daarmee wordt geconfronteerd. “We hebben het hier met elkaar over dromen en ambities. Dat is alleen maar goed. We willen allemaal dat het Raalter centrum blijft groeien.”

Chequeboekje
En wat de beleving betreft; daarin zijn de eerste stappen ook al gezet. “We hebben net een chequeboekje huis-aan-huis laten verspreiden”, stelt Henny. “Dat gaan we nu elke maand doen. We hopen dat dat ook weer extra traffic tot stand brengt.” En Van Loevezijn wijst alvast naar de Bottermarkt. “Die bestaat dit jaar vijftig jaar. We willen van de woensdag weer een echte marktdag maken. Blijven investeren, ook met het oog op het toerisme.”

Zomer weet dat het lastig wordt om het concrete effect van de afschaffing van het betaald parkeren te meten, maar gooit het op boerenverstand: “Zie het maar zo. Mensen hoeven niet meteen terug naar hun auto, maar kunnen langer in het centrum blijven, waardoor het drukker wordt. Ze gaan misschien wat eerder wat drinken en/of eten, lopen dat extra rondje. Niet dat dat meteen tot extra omzet lijdt, maar zien doet kopen!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.