expositie school van vroeger tot half mei te zien in wijhe

Het onderdeel van de tentoonstelling dat is samengesteld door Liesbeth van Wijhe bestaat o.a. uit diverse leermaterialen op het gebied van rekenen, lezen en schrijven gebruikt op de lagere school tussen ongeveer begin jaren dertig tot de jaren zestig van de vorige eeuw.
De verzameling schoolspullen is van generatie op generatie in de onderwijzersfamilie doorgeven en is uitgebreid door verschillende aankopen op verzamelbeurzen.

Zo is het leesplankje van aap-noot-mies van Jetses te zien en verschillende bijbehorende leermiddelen op het gebied van het taalonderwijs. Velen hebben leren lezen met dit beroemde leesplankje, lettertjes en bijbehorende leesboekjes, waarvan de eerste uitgave in 1910 is verschenen. Tot de jaren zestig werd deze methode met klassikale vertelselplaat, leesboekjes, dicteerdoos en letterblikje gebruikt op de lagere scholen voor het aanvankelijk leesonderwijs.

Cornelis Jetses (1873-1955) tekende niet alleen de plaatjes voor het leesplankje, de zes leesboekjes en de klassikale vertelselplaat, maar was ook de illustrator van bijvoorbeeld Afke’s tiental en de schoolplaten tentoongesteld door de Historische Vereniging Wijhe.

In de vitrine is divers schrijfmateriaal te zien zoals lei, griffel, sponsdoosje en later de kroontjespen compleet met inktlap en schoonschrijfschrift. Getuigschriften, schoolrapporten, oude tollen, knikkers, een poëziealbum en zelfs een beschuitblikje van Verkade ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix in 1938 uitgedeeld aan de toenmalige schooljeugd is tentoongesteld.

De diverse panelen , schoolplaten en schoolspullen zullen jong en oud een goed beeld geven van het vroegere schoolleven.  De expositie is te zien tot 12 mei in het gemeentehuis in Wijhe van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.