denne van knoldert meepraten

Die vraagstukken lagen in de jaren tachtig al op tafel, maar Stöppelhaene en Bissingh zijn nog niet veranderd en ik zie nog steeds lui lastig onkruid met de gifspuit doden. Het moet eerst de bochte uut vlieng, willen er iets veranderen. Dat er ineens geen wagens meer inschrijven voor de optocht bijvoorbeeld. Hoewel, vanwege die gifspuit vallen er doden en toch gaan we er me door…

In mijn docentenwerk op het HBO zie ik ook dingen steeds maar weer voorbij komen. In golven van zeven jaar moet er dan meer of juist minder onderzoek door studenten gedaan worden. De overheid kan dat ook goed: bij lekker veel geld gaan we te veel uitgeven, bij te weinig geld bezuinigen we te hard. Het zal wel een soort verslaving zijn, een behoefte aan meer of beter, dat we niet op die verstandige grens kunnen blijven balanceren.

Dat jojo-effect van afvallen.

Met het ouder worden dacht ik naar een soort van senioriteit te groeien. Dat mensen mij zouden vragen wat de verstandigste oplossing is. Maar dat is een misvatting. Ze vinden dat ik geen kennis heb, ik ben ouderwets. Ik zie met lede ogen de fouten aankomen. Maar ik kijk wel uit dat ik dat zeg. Mijn eigen kinderen zijn uitzondering op die regel. Die heb ik uit kunnen leggen dat mijn ouderdomsachterstand vergelijkbaar is met hun jeugdigheidsachterstand.

Vorige week zag ik een proef van Sander – nog niet helemaal droog achter de oren – Dekker over onderwijs waarbij leerlingen mee mogen denken over hun eigen lesstof. In mijn studietijd (1980) heb ik geweigerd aan zo’n proef mee te doen. Wat wist ik nu wat goed voor me was. Daar had het personeel toch voor doorgeleerd?” zei ik tegen de docenten.

Dus ik weet al wel wat die proef gaat opleveren: deskundigen moeten de lijnen uitzetten. Maar ze moeten wel luisteren naar leerlingen.

En ik weet het vervolg ook al wel: deskundigen luisteren niet naar leerlingen. Dus over zeven jaar zegt de Sander Dekker van die tijd: leerlingen moeten mee praten.

Denne van Knöldert

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.