boerhof doet al sinds 1993 aan duurzaamheid

Kristel Leerkes-Boerhof: “Al in 1993 wonnen wij onze eerste recycling prijs. Dat was in die tijd zeer vooruitstrevend. Nu nog steeds lopen we voorop als het gaat om milieubewust handelen. Op alle niveaus binnen ons bedrijf streven we ernaar het effect van onze bedrijfsactiviteiten op het milieu te verminderen. Daarnaast adviseren we onze klanten altijd producten van milieuvriendelijke materialen te gebruiken en houden we er ook rekening mee dat ze onder acceptabele arbeidsomstandigheden tot stand zijn gekomen. Boerhof beschikt over een eigen ‘afvalstraat’ (met negen afvalstromen), waar we alle afgedankte materialen verzamelen, scheiden en afvoeren. Restproducten uit de montage gaan grotendeels terug naar de leverancier voor hergebruik.

Goed voorbeeld: Een toekomst voor gebruikt tapijt

Elk jaar worden miljoenen vierkante meters versleten tapijt weggegooid. Met het revolutionaire Take Back™-programma zamelt fabrikant DESSO tapijt in en recyclet deze volgens de principes van Cradle to Cradle®. Met de innovatieve scheidingstechniek Refinity® scheidt DESSO garen en andere vezels van de rug en stuurt deze terug naar de fabrikant. De reguliere bitumen rug wordt hergebruikt als waardevolle grondstof voor dakbedekking, wegenbouw en de cementindustrie. Boerhof is vanaf de beginfase bij het systeem betrokken geweest en heeft al vele meters gebruikt tapijt via DESSO laten recyclen.

Goed voorbeeld: Cube it Simple

Samen met onze leverancier Unipro uit Haaksbergen (producent van onder andere lijmen en egalisaties) hebben wij een nieuw verpakkingsconcept voor lijm ontwikkeld. Wij vonden dat er namelijk voor de lijmemmers iets anders moest worden bedacht, omdat zowel het kunststof als de metalen hendels een groeiende belasting voor het milieu opleveren. Zo ontstond het idee voor een vierkante, kartonnen doos (Cube) waar de inliner (plastic zak) met lijm in verpakt zit. Door slimme perforaties in de doos is de lijm makkelijk uit te gieten. De inliner zelf kan eenvoudig worden leeggeschraapt, zodat er bijna geen lijm meer in de zak achterblijft. Er blijft 73% minder restafval lijm achter ten opzichte van een traditionele lijmemmer. En die vierkante dozen nemen de helft minder ruimte in beslag.

Duurzaamheid interpreteren wij echter als een veel breder begrip dan enkel zorg voor het milieu. Duurzaam ondernemen betekent voor ons de verantwoordelijkheid nemen voor mens, milieu en maatschappij in de meest brede zin van het woord.

De P van People vormt het hart van Boerhof. Zonder mensen komt niets tot stand. Producten als vloerbedekking, zonwering of meubels krijgen pas waarde als ze door vakkundige mensen zijn geïnstalleerd en gemonteerd. Daarom investeren we in het opleiden van eigen mensen, hebben we een speciaal traject voor duurzame inzet van medewerkers en zorgen we voor veilige arbeidsomstandigheden en goed materiaal. Ook het welzijn van onze medewerkers heeft onze volle aandacht. Een goed voorbeeld daarvan is dat wij beschikken over de officiële erkenning ‘mantelzorgvriendelijk bedrijf”.

Social Return on Investment sluit nauw aan bij de kernwaarden van ons bedrijf. De afgelopen jaren hebben wij diverse mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ in dienst genomen of eigen mensen intern herplaatst.

Als officieel erkend Leerbedrijf biedt Boerhof volop ruimte aan jong talent. Omdat het steeds moeilijker is gemotiveerde mensen te vinden die een ambachtelijk vak willen leren, is er sprake van een beperkte instroom van starters in de sector techniek. Daarom zijn wij in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf gaan zoeken “buiten” onze branche. Inmiddels hebben wij twee jongens aangenomen die opgeleid zijn voor allround-timmerman en nu via een BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg) worden omgeschoold tot stoffeerder.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.