assink weustink lichtmanagement is aangenaam en besparend

Lichtmanagement gaat over meer dan alleen zorgen dat je ergens genoeg licht hebt als je het nodig hebt. Management gaat ook over geen licht hebben als je het niet nodig hebt, een beetje licht hebben als je even niet veel nodig hebt. Het gaat over het spel van licht met de zon, eventueel met zonwering.

Herman Tibben, directeur van het Raalter bedrijf Assink-Weustink Elektro legt uit: “Neem een ziekenhuis. Daar heb je dag en nacht licht nodig. Overdag uiteraard meer dan ’s nachts. Maar overdag doet de zon mee, komt er licht van buiten naar binnen. Daar kun je de verlichting op aanpassen. ’s Nachts moeten bepaalde ruimtes donker zijn. Andere ruimtes wil je goed verlicht hebben. Met sensoren kun je zelfs regelen dat het licht in de looprichting van een verpleegkundige gaat branden om achter de verpleegkundige weer uit te gaan. Een lichtvolgsysteem. Zoiets kan ook interessant in grote magazijnen waar maar af en toe mensen komen. Je hoeft dan niet het hele magazijn te verlichten, maar alleen de paden waar bijvoorbeeld de heftruckchauffeur op dat moment rijdt.”

Voor bedrijven kan lichtmanagement veel besparing opleveren. Maar ook in woonsituaties kun je er je voordeel mee doen. “Als je samenhang organiseert tussen daglicht en je eigen verlichting, dan hoef je bijvoorbeeld in schemertijd niet het volledige licht aan te doen. Dat is ook qua sfeer, dus leefgenot een vooruitgang.”

Aansprekende voorbeeld vindt Tibben straatverlichting die automatisch aangaat wanneer er iemand aankomt en daarna weer uit: “Dat bespaart enorm en beperkt de hinder van de verlichting in de buitengebieden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.