witte voetjesactie in raalte veel kansen voor het inbrekersgilde

Hoewel er in Raalte relatief weinig inbraken in woningen zijn, is de impact van een inbraak heel groot. Het feit dat iemand in je huis is geweest en jouw spullen heeft gestolen, maakt grote indruk op mensen. Toch is inbraak in veel te gevallen voorkomen. Dat bleek ook donderdag, toen politie en studenten de wijken in gingen om te kijken waar inbrekers hun slag konden slaan. Op die plekken hebben ze witte voetjes achtergelaten. De bedoeling daarvan is de inwoners er op te wijzen wat ze kunnen doen om inbraken te voorkomen.

Inbrekers maken vaak gebruik van zwakke plekken om in een woning te komen. Een openstaand raam, tuindeur niet afgesloten en de fietsen niet op slot in de achtertuin? Een container dicht bij een afdakje of zelfs een ladder die gemakkelijk te gebruiken is? Inbrekers zien snel kansen om binnen te komen. Zeker als er waardevolle spullen in het zicht liggen. De donkere dagen zijn voor inbrekers de mooiste periode: het is goed te zien of mensen thuis zijn. Daarnaast zijn er minder mensen op straat, waardoor het inbrekersgilde ongezien aan de slag kan.

Resultaten
Tijdens de actie zijn 400 witte voetjes achtergelaten, inwoners van de gemeente Raalte zijn duidelijk zeer goed van vertrouwen. Opvallende zaken waren: een auto met draaiende motor, een heel huis door kunnen lopen, duur gereedschap in een schuur die niet afgesloten was, een elektrische fiets die niet op slot stond en studenten die door een tuin kunnen lopen, terwijl de bewoners thuis waren.

Daarnaast stonden auto’s open, net als een verzorgingstehuis, schuren en schuttingen. De politie en studenten konden zo naar binnen lopen. Gereedschappen en kratten bier stonde voor het oprapen en kentekenpapieren lagen in de auto die open was.

In de afgelopen periode met donkere dagen is op diverse manieren aandacht besteed aan inbraakpreventie:
– Regelmatig zijn tips gegeven over het belang van verlichting, zowel binnen als buitenshuis en het belang van goede sloten;
– In december stonden tekstkarren bij de invalswegen en zijn, op kleinere schaal, witte voetjes gelegd op plaatsen waar inbraak mogelijk was;
– Aan de diverse appgroepen zijn preventietips gestuurd;
– Er zijn flyers gericht op hondeneigenaren verspreid met het verzoek om bij verdachte situaties 112 te bellen;
– Politie heeft meerdere geplande verkeerscontroles uitgevoerd op één avond. Vooral op de N-wegen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.