voorkeurstemmen hoe zit dat nu eigenlijk

Alle politieke partijen in Overijssel zijn het er over eens dat de Tweede Kamer een te hoog Randstad-gehalte  kent en er meer Overijssel in moet komen. Veel kandidaten in Overijssel moeten het hebben van voorkeurstemmen, ik ook.  D66 kent een hoog Randstadgehalte met elf hooggeplaatste kandidaten die uit de Randstad komen. Er zijn maar twee D66 kandidaten uit Overijssel die beiden voorkeurstemmen nodig hebben.  Maar hoe werkt dat nou met die voorkeurstemmen ?

Tijdens de verkiezingscampagne waarbij heel wat wordt af geflyerd  valt het me op hoeveel mensen niet precies weten hoe het zit met voorkeurstemmen. Ik  hoorde iemand zeggen wel voor mijn partij te gaan stemmen, maar dan wel op de eerste persoon van de lijst. De beste man dacht dat dat de bedoeling was omdat Pechtold nu eenmaal op de hoogste plek staat. Ik legde uit dat onze lijstrekker  of de eerste vrouw op de lijst (waar ook veel op gestemd wordt)  sowieso wel in de Tweede Kamer gekozen gaan worden . Die krijgen echt wel stemmen genoeg. Ik leg  mensen die erom vragen in het kort het principe van voorkeurstemmen uit .

Voorkeurstemmen  zijn stemmen die niet op de nummer 1 van de kandidatenlijst (de lijsttrekker ) worden uitgebracht, maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Het uitbrengen van voorkeurstemmen komt veel voor. Zo zijn er bijvoorbeeld altijd veel (vrouwelijke) kiezers die op de hoogstgeplaatste vrouwelijke kandidaat stemmen (als nummer 1 geen vrouw is). Ook bekendheid van een kandidaat in een bepaalde regio speelt soms een rol. Voorkeurstemmen worden echter pas interessant als een laag op de lijst geplaatste kandidaat genoeg (voorkeur)stemmen bemachtigt om alsnog gekozen te worden als Tweede Kamerlid. Dit is het geval als een kandidaat via voorkeurstemmen 25% van de kiesdeler  haalt.

Wat is nu de kiesdeler en hoe verder?
De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. De kiesdeler is nodig om na de verkiezingen de zetelverdeling in de Tweede Kamer te kunnen bepalen. Als voorbeeld; De Tweede Kamer heeft 150 zetels. Stel er worden bij de Tweede Kamerverkiezingen 10 miljoen stemmen uitgebracht dan is de kiesdeler (10.000.000 / 150 =) 66.666 stemmen. Wanneer een kandidaat kamerlid daar dan 25% aan stemmen haalt, dan is er sprake van gekozen worden door middel van voorkeurstemmen.  De verkiezing van een kandidaat met voorkeurstemmen gaat dan wel ten koste van een hoger geplaatste kandidaat op dezelfde kandidatenlijst. De gewone lijstvolgorde wordt daarmee doorbroken.

Laten we hopen dat de kiezers in Overijssel massaal voor regionale kandidaten kiezen om  allerlei belangrijke Overijsselse  thema’s  hoog op de agenda in Den Haag te krijgen.

Ga in ieder geval stemmen.

Bert Terlouw, Raalte
Kandidaat Kamerlid D66 (#49)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.