voedselcooperatie broekland van start

“Best raar, we wonen in een dorpje tussen de boerderijen, maar elke week gaan we met z’n allen naar de supermarkt voor melk, eieren, groente, fruit, vlees… Een gemiddelde avondmaaltijd heeft 33.000 kilometer afgelegd voordat het op je bord ligt! Bizar toch? Waarom halen we dit niet rechtstreeks bij de boer, gewoon bij onze eigen buren? Vers, dichtbij, je weet wat je eet en ook nog voor een eerlijke prijs. Dit is de aanleiding voor de oprichting van de Voedselcoöperatie Broekland.

Het is natuurlijk best veel gedoe om elke week bij alle boerderijen langs te gaan om je boodschappen te doen, maar dat kan je ook samen regelen. Tien Broeklanders hebben de koppen bij elkaar gestoken en een Voedselcoöperatie opgericht. Het is heel eenvoudig. Je vult gewoon je boodschappenlijstje in en je haalt je kratje met eten op bij een centrale plek in het dorp. Eens in de tien weken ben je aan de beurt om de boodschappen bij de boerderijen te verzamelen. De kosten worden onderling verrekend. Dat is alles.

Mooie bijkomstigheid is dat je met je dorpsgenoten in gesprek gaat over voedsel en hoe dat geproduceerd wordt. Eén van deelnemers is Tijs, student en boerenzoon. Ze hebben thuis varkens en hij wil starten met de huisverkoop van varkensvlees. De andere deelnemers van de Voedselcoöperatie zeiden dat ze voorkeur hebben voor scharrelvarkens. Nu laat Tijs een paar biggetjes scharrelen in het stro.

Meer weten over de Voedselcoöperatie in Broekland? Mail mireille@grootkoerkamp.net
Wil je zelf ook een Voedselcoöperatie oprichten? De Ulebelt organiseert informatieavonden in Salland. Zie https://staging2.ulebelt.nl/2017/01/20/bijeenkomsten-over-voedselcooperaties-salland/

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.