veldtocht expositie verbindt olst wijhe

‘Het verbinden van beide oevers van de IJssel’, luidde de opdracht waarmee Alejandra Luna leerlingen van de Klimboom en de Capellenborg aan het werk zette. Als leerkracht beeldende vorming van de Artitec-richting op de Capellenborg , ging Alejandra enthousiast de uitdaging aan om haar leerlingen en die van de Klimboom in een samenwerking kunstwerken te laten maken. “Toen Elleke Steenbergen van Ut Huus mij vroeg of ik het leuk zou vinden om in het kader van de culturele veldtocht mee te doen aan een kunstprojectje met de Klimboom, zag ik daar wel een leuke uitdaging in”, vertelt Alejandra. “Samen hebben we een plannetje gemaakt en dit vorm gegeven. Naar mijn idee is het een enorm succes en voor herhaling vatbaar. Ik ben enthousiast over de manier waarop de kinderen van beide scholen samenwerkten en ook over de betrokkenheid van leerkrachten en ouders van de Klimboom. We hebben er samen een mooi project van gemaakt.”

Een hele dag verbleven Klimboom leerlingen op de Capellenborg om samen vorm te geven aan kunstwerken die een verbeeldende verbinding vormen tussen beide oevers van de IJssel. De twaalfjarige Bram kijkt positief terug op de samenwerking. “Het was even schakelen, want ik ben gewend om te werken met kinderen van mijn eigen leeftijd. Maar het ging eigenlijk allemaal heel goed”, vertelt Bram. “Ik vond het leuk om de kinderen van de Klimboom iets te leren. Zo zag ik bijvoorbeeld in mijn groepje dat kinderen midden in een houtje gingen tekenen. Dat is jammer want als je aan de zijkant tekent kun je het houtje nog een keer gebruiken. Dat heb ik ze verteld en ze luisterden naar mijn tip.” Ook Ilona (10) kijkt met een goed gevoel terug op haar uitstapje naar de Capellenborg. “Eén van de jongens met wie ik samenwerkte woont bij mij in de straat. Op straat plaagt hij mij soms wel eens. Maar bij het werken aan de kunstopdracht ging het juist heel goed”, vertelt Ilona blij. “Ze betrokken mij echt bij het project en vroegen ook naar mijn mening. Of ik iets goed vond. Ik vond het zo leuk op de Capellenborg dat ik nu zeker weet dat ik daar later ook naar school wil.”

 

Het verbinden van de IJsseloevers spreekt tot de verbeelding. Zeer diverse kunstwerken ontsproten aan het brein en de handen van de leerlingen. “Sommige kinderen maakten een kabelbaan, anderen een brug, tunnel of glijbaan”, vertelt Lex (12). “Met de kinderen uit mijn groepje heb ik een glijbaan gemaakt”, gaat Lex verder. “Via een trap klim je omhoog. Bovenaan zit een plateau en hieraan hebben we een glijbaan gemaakt. De glijbaan eindigt op de andere oever. Zo kun je heel relaxed naar de overkant roetsjen.” Voor Lex was het samenwerken met jongere kinderen een mooie leerervaring. “Ik vond het leuk om de kinderen te leren hoe ze met een lijmpistool kunnen werken. Van tevoren waarschuwde ik dat een lijmpistool heel heet wordt. De kinderen van de Klimboom hebben de trap in elkaar gelijmd. Daarnaast heb ik de kinderen ook geleerd hoe de elektrische zaag werkt. Dat je enorm moet oppassen met je vingers en altijd met een beschermbril moet werken. Ook dat ging heel goed!”

Verbinding en samenwerking ligt niet alleen ten grondslag aan het ontstaan van de kunstwerken, maar ook bij de veldtocht expositie in het Holstohus. Samen met Jack Nuissl van de expositiecommissie Kijk richten leerlingen van de Capellenborg en de Klimboom de expositie in. In de expositie zijn kunstwerken te zien waaraan leerlingen van basisscholen in Olst tijdens de veldtocht gewerkt hebben. Daarnaast zijn de kunstwerken van de Klimboom/Capellenborg combinatie te zien.  “Ik vind het echt leuk om te helpen met de inrichting van de expositie”, vertelt Bram. “Zeker ook omdat Jack erbij is. Hij heeft er echt verstand van. Zo komen we samen tot een mooie expositie”, vindt Bram. “Jack heeft ons bijvoorbeeld geleerd om naar de kleuren te kijken. Hoe verschillende kleuren elkaar versterken. Ook heb ik door hem geleerd om niet alles op gelijke hoogte op te hangen. Ik heb namelijk aan het plafond een golf opgehangen, van instrumentjes die kinderen van de klimboom hebben gemaakt. Eerst wilde ik de instrumentjes allemaal op gelijke hoogte hangen, maar door de aanwijzingen van Jack hangen ze nu als een mooie golf.”

 

Iedereen die benieuwd is naar de prachtig kunstzinnige resultaten van de culturele veldtocht kan een kijkje nemen in het Holstohus. De veldtocht expositie is te bekijken van 29 maart tot 31 april.

Veldtocht Expositie Verbindt!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.