veel interesse voor plannen bouwhuisplein

De presentatie van zaterdag over de plannen voor de vernieuwing van het Bouwhuisplein trok flink wat belangstellenden. Dit voorjaar moet het plein al op de schop gaan. “We hopen medio april te kunnen beginnen. Mogelijk dat dan al in september de officiële opening is, maar dat is best ambitieus. In ieder geval moet het dit jaar allemaal gaan gebeuren.”

Financieel lijkt het in ieder geval goed te zitten. “We schatten de totale kosten op tussen de 125.000 en 130.000 euro. Van de provincie Overijssel krijgen we een halve ton, van de gemeente Raalte 25.000 en 25.000 komt er van de bewoners. Het gaat nu nog om die laatste 25, 30.000 euro. Daarom verkopen we vandaag ook symbolisch tegels voor 25 euro per stuk en dat loopt best goed.”

Mogelijk kunnen de kosten nog wat lager uitvallen, zo hoopt Tamara. “We hebben bij zes bedrijven om een offerte gevraagd voor die herinrichting. Belangrijk daarbij is de mogelijkheid dat we een deel van het werk door onze eigen mensen laten doen. Broekland is daar erg goed in, dat is al eerder bewezen. We hebben niet voor niks hier een korte klappen-commissie.”

Werkgroep
Het huidige Bouwhuisplein ligt er al sinds 2001. “In de beginjaren zat hier ook nog de peuterspeelzaal, dat zorgde voor veel extra levendigheid. Twee jaar geleden werd de Huuskamer hier geopend, een ontmoetingsplek voor onze inwoners. Nu is bijvoorbeeld het straatmeubilair eigenlijk op.”

PB Broekland is al zo’n twee jaar bezig met de plannen. “Er is een werkgroep met betrokken bewoners gekomen die heel hard aan de slag is gegaan. Vorig jaar op de ledenvergadering van Plaatselijk Belang zijn de eerste summiere plannen getoond. Nu vonden we het de hoogste tijd om die uitgewerkte plannen hier te presenteren. De belangstelling vandaag was in ieder geval erg goed, mede door het mooie weer.”

Millenniumboom
Hovenier Guus Schutte is lid van de werkgroep Bouwhuisplein en verzorgt op deze zaterdag ook rondleidingen voor bezoekers. “Multifunctioneel, vriendelijk met veel groen en voor iedereen te gebruiken”, zo omschrijft hij de plannen voor het nieuwe Bouwhuisplein. “Met ronde vormen en veel groen, vooral lage beplanting. De bekende Millenniumboom, een linde, komt centraler op het nieuwe plein te staan. Hopelijker groeit die daar dan ook wat harder, hij lijkt op zijn huidige plek niet echt gelukkig.”

“De leilindes krijgen ook een andere plek. En er komen nieuwe banken. Als werkgroep voelen we het meeste voor ronde banken met een stalen draagconstructie en houten bovenkant. Ook bij de parkeervakken langs de straat komt meer groen zodat het plein visueel gezien een minder harde entree krijgt.” Hoe waren de reacties tijdens de rondleiding? “Mensen waren erg positief over de tekening maar ook over de toelichting waar straks alles precies komt te staan. Dat maakt zo’n tekening toch realistischer.”

Tijdens de actie zaterdag werden al flink wat pleintegels symbolisch verkocht voor 25 euro per stuk, maar die actie gaat nog wel even door. “Bijdragen zijn welkom. Informatie staat op de site van PB Broekland. Een mail naar bouwhuisplein@gmail.com kan ook,” zo zegt Toering.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.