twee gemeenten voor predikant henk jan damstra

Met ingang van 1 maart gaat hij voor een periode van twee jaar zijn werk verdelen over de protestantse gemeenten van Olst en Wesepe. In Olst, waar hij tien jaar werkzaam was als full-time predikant, wordt hij parttimer voor 60 procent en in Wesepe gaat hij voor 40 procent aan de slag. Met deze detachering komt er na negen maanden een eind aan de vacante periode in Wesepe. Begin mei vorig jaar ging dominee Reinier Gosker met pensioen.

Damstra is geen onbekende in Wesepe. Op gezette tijden was hij al voorganger tijdens de zondagse kerkdienst in Wesepe. Eveneens is hij nauw betrokken bij ‘Klein Salland’, een samenwerkingsverband met de vier protestantse gemeenten Olst, Wijhe, Raalte en Wesepe. Mensen die hem nog niet kennen, laat hij weten dat hij het levenslicht zag in Leiden, de stad waar hij later ook studeerde. Hij groeide op in een gereformeerd gezin tussen de bloembollen in het naburige Rijnsburg. Hij trouwde met een theoloog. “Mijn vrouw en ik hebben drie kinderen. Twee kinderen studeren en zijn uitwonend. Eentje woont er nog thuis.”

Zijn eerste standplaats was in het dorp waar hij opgroeide. “Samen met mijn vrouw ben ik daarna naar Heinkenszand in Zeeland gegaan. Daarna verhuisden we naar Olst, waar ik nu al weer tien jaar met heel veel plezier werk. De reden dat ik nu parttime ga werken in Olst en Wesepe heeft alles te maken met het financiële plaatje van de twee gemeenten. Olst heeft jaarlijks een financieel tekort en kan nu moeilijk een fulltime predikant betalen en Wesepe was vacant. Werken in deeltijd past ook mooi in het plaatje en het doel van Klein Salland: namelijk zoveel mogelijk dingen samen doen.”

‘Geven en nemen’

Damstra wil in beide gemeenten verder bouwen aan de hechtheid en saamhorigheid. “Wesepe is ook een hechte geloofsgemeenschap met actieve kerkleden. De kerk is de plek van de Bijbelse boodschap, maar daarbuiten gebeurt ook nog een heleboel.” Op de vraag hoe hij zijn werk gaat indelen zegt hij: “Ik wil me niet vastpinnen op vaste dagen. Dat werkt in ons ambt niet. Er komt toch altijd wat tussen. Ik moet de aandacht goed verdelen, zodanig dat ik beide gemeenten niet te kort doe. Taken komen te vervallen en er komen weer nieuwe bij. Het is geven en nemen. De contacten met de twee kerkenraden zijn van dien aard dat ik prettig kan werken”.

Welkomstdienst.

Dominee Henk Jan Damstra zal op zondag 12 maart om 10.00 uur voorgaan in de feestelijke welkomstdienst in de Nicolaaskerk in Wesepe. De zang wordt verzorgd door de Cantorij. Aansluitend is er een gezellig samenzijn in het aangrenzende jeugdgebouw de ‘Beukenoot’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.