toon politiek actief

Als je de politiek in gaat moet je tegen een stootje kunnen. De verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag was geen stootje maar een mokerslag. Daar heb ik wel even last van gehad. Niet gedronken en toch pijn in het kop, dat dus. De enorme nederlaag voelt onterecht. Maar tegelijkertijd heeft de kiezer altijd gelijk. Een kiezer die massaal op kwam. En dat is natuurlijk wel weer mooi.

In Olst-Wijhe was de uitslag voor de PvdA iets minder desastreus dan in het land. Maar desalniettemin desastreus. En dat zet je natuurlijk wel aan het denken. Immers in maart 2018 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dan wordt deze PvdA’er de maat genomen. De vorige keer, in 2014, haalden wij met ongeveer 20% van de stemmen, net geen vier zetels. Ik weet nog, daar waren wij toen best een beetje teleurgesteld over………

Over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gesproken.

De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe organiseren in april en mei een cursus Politiek Actief. Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen weten hoe de gemeentepolitiek werkt. Kan handig zijn als je iets van de gemeente gedaan wilt krijgen. En mocht je er over denken om de politiek in te gaan dan is zo’n cursus een mooi opstapje. Het kost je zes avonden. Tijdens deze avonden leer je het nodige over beleidsvorming, overheidsfinanciën en lobbyen bij de gemeente. Ik hoop dat er flink wat mensen mee doen aan de cursus.

En vooral dat dit leidt tot fris bloed in de lokale politiek.

Want dat is nodig. In Olst-Wijhe zijn ongeveer 300 van 17000 inwoners lid van een politieke partij. Dat is minder dan 2%! Van die 300 zijn er hooguit 70 actief. Uit die 70, 0,4% van de inwoners, gaan wij volgend jaar 17 nieuwe raadsleden kiezen. Gevalletje ‘ons kent ons’ dus. Dat is niet goed. Dat leidt tot platgetreden paden. De noodzakelijke vernieuwing van de lokale democratie komt hierdoor lastig van de grond. Eigenlijk te bizar voor woorden.

Bij dit alles vallen twee dingen op. Op eerste plaats steekt de voormalige gemeente Olst, de voormalige gemeente Wijhe ruimschoots de loef af als het gaat om politieke betrokkenheid. Het kan natuurlijk zijn dat de Wijhenaren gewoon tevreden zijn. Maar dat weiger ik te geloven. Als ik op zaterdag boodschappen doe, kom ik niet alleen met boodschappen maar ook steevast met één of twee klachten over de gemeente thuis.

Tweede opvallende aspect is het nagenoeg ontbreken van jongeren op het lokale politieke podium. De gemiddelde leeftijd van de raadsleden in Olst-Wijhe ligt ruim boven 50 jaar. Daarmee is de raad bepaald geen afspiegeling van bevolking.

Gelukkig is er hoop.

Afgelopen week mocht ik een gastles debatteren geven aan HAVO 5 van de Capellenborg in Wijhe. Dit met oog op het aanstaande tentamen debatteren. Gaaf om te doen, om met Mark Rutte te spreken. En er zaten een paar politieke talentjes tussen! Jongens en meiden met een mening. En die kunnen wij goed gebruiken in de gemeentepolitiek.

Wel beklaagde een van de leerlingen zich deze gastdocent over het feit dat ze een stelling moest verdedigen waarmee ze het eigenlijk hartgrondig oneens was. Dat vond ze moeilijk.

En dat kwam mij, als PvdA ‘er, dan weer heel bekend voor.

Toon Schuiling

Aanmelden voor de cursus Politiek Actief kan tot 3 april 2017 bij b.duursema@olst-wijhe.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.