toon herxen rocks

De gemeente Olst-Wijhe telt twaalf kernen. En die kernen worden jaarlijks bezocht door het gemeentebestuur. In de namiddag bezoekt het college dan een bedrijf in de kern. Aansluitend wordt gegeten met Plaatselijk Belang. ‘s Avonds is er een inloop voor de inwoners in het dorps- of buurthuis. De raadsfracties worden geacht bij die inloop aanwezig te zijn. Een keiharde verplichting is het niet, maar de burgemeester stelt de aanwezige raadsleden altijd voor aan de zaal. En om dan te ontbreken is ook zo wat. Maar om nu te zeggen dat ik fan ben van dit soort bijeenkomsten….

Dat zit ‘m niet in een gebrek aan belangstelling voor het ommeland. Het zit ‘m in de vorm. Het college praat veel en omstandig op zo’n avond. De zaal, vaak halfvol, veelal mannen, hoofdkleur grijs, luistert. Af en toe komt er een opmerking voorbij. Die wordt dan meegenomen, zo heet dat. En dan is het ook al zo weer tien uur. Nee, meet ups a la Jesse zijn het bepaald niet die kernenbezoeken.

Hoe anders was dat in Herxen!

Ik was dinsdag aan de late kant. Wist eigenlijk niet wat mij overkwam toen ik ter plekke arriveerde. Geen parkeerplaats te vinden. Stoelen te kort, een stampvol dorpshuis. Twintigers, dertigers, zestigers, zeventigers. Import, oer Herxenaren. Boeren, burgers en buitenlui. Alles en iedereen was er en het zat allemaal door elkaar. Niet het college B. en W. had dit keer het hoogste woord maar Jorien Kranendijk. Vrouw, in de dertig, goedgebekt, voorzitter van Plaatselijk Belang Herxen. Ze had de wind er onder en praatte het ene na het andere initiatief afkomstig uit de Herxer gemeenschap vlot aan elkaar.  

Meest in het oog springende initiatief, naast de geplande make-over van het dorpshuis, is om 16 tot 18 woningen voor starters en ouderen in Herxen te bouwen. Dat is, gelet op de schaal van Herxen, een compleet nieuwe wijk. Het idee komt niet van de gemeente of van een projectontwikkelaar maar van dé plaatselijke ondernemer, het Transportbedrijf Grolleman. Het bedrijf, bijna 90 jaar verweven met Herxen, wil verkassen. Grolleman groeit door en vrachtauto’s in een kleine kern met smalle wegen gaan moeilijk samen. Woningen op de plek van het huidige transportbedrijf, zou een win – win situatie voor iedereen kunnen opleveren, zo hield Gert Santema de aanwezigen namens Grolleman voor.

Natuurlijk moet er nog verder gerekend en getekend worden maar ik voelde dinsdagavond aan alles dat het goed gaat komen met dit initiatief. Als je in Herxen geboren bent dan wil je er graag blijven wonen. Er zaten niet voor niets zoveel nieuwsgierige twintigers en dertigers in de zaal. En oud worden aan de boorden van de IJssel is bepaald geen straf. Het is er geweldig wonen. Dit gaat lukken. De ondernemersgeest van Grolleman en positieve energie onder de Herxenaren geven het laatste zetje.

En weet u wat ook zo mooi was dinsdagavond? Het was om kwart over negen klaar. Althans het officiële deel.

Herxen Rocks.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.