terlouw balans in tweede kamer is zoek

“Dat de IPO zich zorgen maakt over de slechte geografische spreiding van de nieuwe Tweede Kamer met daarbij dus een forse oververtegenwoordiging deel ik. Dat er buiten de Randstad en/ of de grote steden andere vraagstukken spelen, deel ik absoluut.”

Eén van de belangrijkste functies van een Tweede Kamerlid is het zijn van volksvertegenwoordiger. “Ook binnen onze partij (D66) is de regionale spreiding opvallend Randstad en Stadgericht.”

Voor D66 is de nieuwe geografische situatie met negentien fractieleden als volgt; 
Randstad; Amsterdam (3), Rotterdam (2), Den Haag (3) Utrecht (1), Haarlem (1), Rijswijk (1), Leiden (1), Amersfoort (1)
Grote steden buiten de Randstad; Nijmegen (2), Eindhoven (1), Groningen (1) 
Kleinere gemeenten; Wageningen (1) en Neer (1).

Terlouw: “Het mag duidelijk zijn dat de in mijn ogen zeer onwenselijke geografische spreiding ook binnen mijn eigen partij aan de orde is, en niet zo’n klein beetje ook. Opvallende afwijking is het Kamerlid uit de gemeente Neer. Neer is een plattelandsgemeente in midden Limburg, vergelijkbaar qua aantal met bijvoorbeeld Raalte.”

Volgens Terlouw zijn er ook enorme verschillen in uitdagingen tussen de Randstad en de regio’s. “Zo bestaan en voor bepaalde scholen in de Randstad wachtlijsten terwijl er scholen in Overijssel dicht moeten vanwege teruglopende aantal leerlingen. Ook de economische verschillen zijn groot, denk aan  grensproblematiek die tegelijkertijd ook kansen zou moeten bieden voor Overijssel.

In mijn tijd als Statenlid voor Overijssel werd er miljoenen provinciaal geld gepompt in het stimuleren van werkgelegenheid terwijl er tegelijkertijd vanuit Den Haag een pennenstreep gezet werd door grote werkgevers in Overijssel als Veldzicht Balkbrug en de Karelskamp in Almelo waardoor meer dan 1000 banen zouden verdwijnen. De provincie Overijssel zou ook haar rechtbanken kwijtraken en tevens enorme bedragen bijbetalen aan Rijksinfrastructuur (N35 , N50) terwijl de Randstad (Zuid Holland en Noord Holland) veel minder moeten bijdragen aan de kosten.  Zo kan ik wel een tijdje doorgaan.”

Balans zoek
“De balans is echt zoek. Ik zie ook een parallel in bijvoorbeeld het maatschappelijke gevoel van tweedeling in Nederland,  gevoelens van burgers dat de politiek in Den Haag onvoldoende oog heeft voor de regio’s. Denk aan NAM activiteiten en de gevolgen ervan in Groningen en Twente. Ook de aandacht voor leefbaarheid van het platteland voel je pas goed wanneer je daar woont.”

Terlouw: “We moeten naar de situatie dat mensen waar dan ook in Nederland zich vertegenwoordigd voelen in Den Haag. Ik ben daarom persoonlijk een zeer groot voorstander van een zogenaamd districtenstelsel en hoop dat dit wettelijk vorm gaat krijgen. Er zullen dan eerlijke kansen ontstaan voor alle gebieden in Nederland en recht doen aan de functie van een volksvertegenwoordiger. Eerlijk is eerlijk;…wanneer je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van Amsterdam het land bekijkt, dan zien de regio’s er anders uit dan wanneer je kijkt vanuit bijvoorbeeld Overijssels perspectief.”

Terlouw vindt dat de balans die nu zoek is hervonden moet worden, het liefst door een districtenstelsel of iets wat daar op lijkt. “Daardoor is een goede landelijke afspiegeling van Tweede Kamerleden mogelijk. Ik heb al vaker gehamerd van het nut van een goede geografische verdeling binnen D66 en zal dit ook blijven doen!”

[poll id=173]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.