telers raalte ondertekenen intentieverklaring over gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Dit naar aanleiding van gesprekken met de gemeente over zorgen over het gebruik van die middelen. Raalte heeft toegezegd gebruik te willen maken van het aanbod van de telers om jaarlijks om tafel te gaan zitten om ontwikkelingen in de bollenteelt door te nemen.

De gemeente ziet geen reden om nadere afspraken omtrent het gebruik van de middelen te maken. “De indruk die wij op basis van de gesprekken en de verklaring hebben, is dat wij te maken hebben met professionals die zich zeer bewust zijn van de maatschappelijke context waarin zij opereren.”

De verklaring is ondertekend door Huetink Bloembollen Lemelerveld BV, De Weerd Raalte BV, Schrieken Lelies BV en Mts Flierman. Zij benadrukken daar waar mogelijk gebruik te willen maken van biologische middelen. Wel onderstrepen ze het belang van bestrijding van onkruid, aaltjes, schimmels en virussen. “Door vaker te spuiten, kunnen we uiteindelijk spaarzamer met gewasbeschermingsmiddelen omgaan”, zo stellen de telers in de verklaring. “Dit is ook voor onze portemonnee van groot belang, daar gewasbeschermingsmiddelen duur zijn. Het merendeel van de gewasbescherming bestaat uit het spuiten van minerale oliën. Dit middel kent geen milieubelasting.”

Bij het bestrijden van aaltjes gebruiken de telers een aantal biologische methoden, zoals het telen van de voorvruchten Tagetes (afrikaantjes) en Japanse haver. Ook wordt er met het biologische middel Nemater gewerkt. Dat middel heeft wel een sterke knoflookgeur.

Communicatie
Bij het kiezen van percelen en perceelinrichting houden de lelietelers rekening met gevoelige bestemmingen zoals woningen en of scholen. Kopakkers worden niet beplant met bollen. Bij perceelzijden, grenzend aan omwonenden, wordt desgewenst mais of een bloemenmengsel ingezaaid. Ten opzichte van woonleefgebieden houden de telers een minimumafstand van 10 meter aan. “In de praktijk is die afstand meestal nog groter door bijvoorbeeld watergangen of wegen die tussen een gehuurd perceel en een naburig erf liggen.”

Bij huur van nieuwe percelen wordt er contact gezocht met omwonenden. Dat gebeurt door de telers of door de grondeigenaar. De telers stellen altijd bereid te zijn om toelichting over hun werkwijze te geven aan omwonenden of andere geïnteresseerden. Iedereen die vragen, zorgen of klachten heeft, wordt opgeroepen om contact op te nemen. Ook is iedereen welkom om een kijkje te nemen op de bedrijven. “Zodat wij informatie kunnen geven en eventuele problemen voortvarend op kunnen lossen.”

Meer informatie is ook te vinden op staging2.lelieteelt.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.