sprankelend salland cafe over boerenwijsheid de landbouw en ons dagelijks eten

Bekijk hier de impressie

Hein Pieper
Na een rondleiding door de voormalige abdij kwam Hein Pieper, dijkgraaf bij waterschap Rijn & IJssel, aan het woord. Hij schetste het beeld waartoe de vrije markt economie heeft geleid. Als winst het belangrijkste doel is, kunnen milieu, werkplezier, solidariteit en duurzaamheid in het geding komen. Hij pleitte voor het ‘Rijnlandse model’, dat uitgaat van ondernemen vanuit verbinding en waarden en denken op lange termijn.

Broedplaats voor nieuwe initiatieven
Later bundelden de deelnemers de krachten in workshops: wat kunnen we samen oppakken, zodat we eten van Sallandse grond en boeren een eerlijks boterham verdienen. Wat pakken we samen op? Tal van mooie ideeën passeerden de revue. Onderstaande ideeën werden uitgewerkt. Vervolgafspraken werden gemaakt. Daarin toonde zich het Salland Café als broedplaats van nieuwe initiatieven voor een vitaal Salland.

Regionaal fruit, groenten en noten
Deze groep wil regionaal fruit, groenten en noten beschikbaar stellen voor scholen en burgers, zodat zij weten waar ons voedsel vandaan komt en in welk seizoen het groeit. De groep wil verbinding leggen met scholen, burgers, zorginstellingen en voedselbanken.
Meer informatie en aanhaken via Agnes Heethaar, agnesheethaar@gmail.com.

Educatief wandelpad of wandeling met informatie over landbouw, water, natuur, cultuur en kunst
Meer informatie en aanhaken via Herman Menkveld: herman.menkveld@kpnmail.nl.

Boerenmarkt in Luttenberg / Streekproducten bereiken de consument
Hoe kunnen we zorgen dat Sallandse producten gekocht worden door consumenten uit de regio? Het is belangrijk dat er een goede logistieke keten komt, bijvoorbeeld van producent via een voedselcoöperatie naar de supermarkt of rechtstreeks naar de consument. Meer informatie en aanhaken via Esther en Gerrit Coes, egcoes@gmail.com.

Salland boert en eet bewust: hoe bereiken we 95%?
Vijftig boeren uit Salland hebben zich aangemeld voor ‘Salland boert en eet bewust’. Doel is om contact tussen boer en burger (producent en consument) te versterken. Een klein deel van de consumenten is wel geïnteresseerd in boeren, maar hoe bereiken we die andere 95%?
Meer informatie en aanhaken via Gino Schrijver,  gino.schrijver@gmail.com.

Directe verkoop van de boerderij bundelen
In ieder dorp/wijk een voedselcooperatie. Meer informative en aanhaken via Jeroen Neimeijer, varkensbedrijfneimeijer@gmail.com.

Diner/lange tafel in Sion
Er is een idee ontstaan om met mensen uit Salland een aantal keren per jaar een groot diner te organiseren in Sion met producten uit de regio. Meer informatie en aanhaken via Wilfried van Oldeniel, info@natuurlijkebegeleiding.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.