showdagen bij schrijver stalinrichtingen bv in broekland

Schrijver Stalinrichtingen BV richt zich op de verkoop en installatie van complete stalinrichtingen (met uitzondering van de melktechniek) voor rundveebedrijven en mobiele kalverhuisvestingen. “In de afgelopen vier jaar hebben we zo’n zesduizend mobiele ligplekken weggezet”, vertelt Martin. “Daarmee hebben we een toonaangevende plek in die markt veroverd. Je kunt die mobiele ligplekken vergelijken met een wieg voor een baby. Een plek waar je het kalf warmte, geborgenheid en rust biedt. We zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van de Climaflex-box. Die hebben we in november gepresenteerd op de internationale Duitse beurs Eurotier. In de Climaflex-box zitten veel moderne technieken verwerkt. Klimaatbeheersing bijvoorbeeld, dat is niet per se nieuw, maar onze box bevat ook weegcellen, waarmee de boer de ontwikkeling van het gewicht van het kalf kan volgen. Die slimme techniek kan eventueel gekoppeld worden aan een app, zodat de boer op zijn mobiele of de computer alle gegevens binnen krijgt. Die boxen zijn overdekt, maar met een wieltjessysteem kun je de hekken ook verschuiven, zodat er een uitloop is. Zo is het geen wieg meer, maar wordt het een kinderwagen. Een box bevat meerdere afgescheiden plaatsen voor kalfjes, maar je kunt de hekken er eenvoudig uithalen, waardoor ze nog meer ruimte krijgen.”

PvdD
Volgens Martin is de Climaflex-box alleen maar winst voor het welzijn van het dier. “Een tijd geleden heeft de PvdD zich ervoor ingezet om het kalf zo lang mogelijk bij de koe te houden. Dat klinkt heel mooi, maar zo werkt het in de praktijk niet. En dat wordt ook ondersteund door diverse onderzoeken. Hoe langer je een kalf bij de moeder houdt, hoe groter het stressmoment is als je ze uiteindelijk toch scheidt. Ze snel scheiden is wat dat betreft, veel beter. Door koe en kalf lang bij elkaar te houden, vergroot je bovendien de kans op ziektes bij het kalf.” “Daarnaast mis je de controle op wat het kalf daadwerkelijk aan biestmelk binnen krijgt. Die melk is essentieel voor de ontwikkeling van het kalf”, vult Jim Booijink, medewerker commerciële binnendienst bij Schrijver Stalinrichtingen, aan. De Climaflex-box wordt momenteel getest op het Broeklandse bedrijf van zijn ouders. Tijdens de Showdagen komt er overigens een opstelling op het terrein van Schrijver Stalinrichtingen BV te staan. Martin: “Met de Climaflex-box bieden we het kalf alle comfort om gezond op te groeien. Kijk, het kalf is er wel bij gebaat dat het de biestmelk van de moeder binnen twee uur krijgt. Dat gebeurt niet altijd. Daarin heeft mevrouw Thieme wel gelijk, vind ik. Maar de discussie over dierenwelzijn wordt teveel gevoerd op basis van emoties.” Jim: “Wij merken hier dat al onze klanten echt het beste voor hebben met hun vee. Hoe ze omgaan met koe/kalf-comfort, dat kun je volgens ons prima aan de boeren zelf overlaten.”

Ammoniak
Schrijver Stalinrichtingen beschikt momenteel over vijftien medewerkers. Toen Martin in 2012 begon, waren er dat nog zeven. “We zijn actief op de landelijke markt en exporteren naar negen à tien Europese landen. Duitsland, België, Oostenrijk, Zweden om er maar een paar te noemen.” Innovatie is enorm belangrijk binnen het bedrijf. Schrijver Stalinrichtingen BV is bijvoorbeeld recentelijk geselecteerd door de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) om een nieuwe mestopschepmachine te ontwikkelen. “Daar is een leuk bedrag mee gemoeid”, vertelt Martin. “We hebben ons idee gepresenteerd in een pitch. Daaraan deden meerdere grote multinationals mee. Toch zijn wij, als relatief kleine speler, ook geselecteerd. Het gaat om het zo snel mogelijk scheiden van poep en urine. Als die bij elkaar komen, krijg je ammoniakontwikkeling. Ons systeem is heel simpel. Het gaat om een hellende stalvloer, waardoor de urine meteen in de kelder loopt. Met een geautomatiseerd veegsysteem pakken we meteen alle poep.  Zo ontwikkelen we zelf heel veel. Maar als alles eenmaal succesvol is getest, besteden de we de verdere productie uit.”

Jonge boeren
Dat is onderdeel van Martins filosofie. Doen waar je goed in bent en zorg dat je flexibel blijft. “En maak gebruik van de kennis die je dicht bij huis hebt. Zo hebben we bewust een aantal jonge medewerkers met een achtergrond in de agrarische wereld aangenomen. Jongens die zijn afgestudeerd en thuis al werken in het familiebedrijf. Die weten wat er speelt!”

Tijdens de drie Showdagen bij Schrijver Stalinrichtingen BV zijn de deuren telkens geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het bedrijf is te vinden aan de Van Dongenstraat 34 in Broekland, tel. 0570-531777. Zie verder staging2.schrijver-stal.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.