schop in de grond bij varkensbedrijf neimeijer in heino

Met een groep van zo’n twinig enthousiastelingen was het een kort maar krachtig klusje. Voor de kinderen waren er die ochtend al snel andere ‘belangrijkere’ dingen; er werden biggen geboren.

“Het werd ook tijd, na ruim een jaar om tafel te hebben gezeten de plannen uit te denken en bespreken”, laat Nieske Neimeijer weten. “Het is mooi om te zien hoe een groepje mensen de moeite neemt, jong en oud, om te helpen bij de aanplant. Ons erf moet uiteindelijk ook een plek zijn waar jong en oud verbinding kan zoeken met de varkens en de natuur. Daar geniet ik van. Kinderen en volwassenen die ervan genieten dat ze onderdeel uit maken van de bedrijfsactiviteiten.”

Metamorfose
Met de haag is het kleine begin van de metamorfose van het erf gemaakt. Hoewel de haag niet direct voor voedsel van de varkens zal zorgen, is het wel een essentieel onderdeel van het systeem. Het is een natuurlijke corridor die zorgt voor biodiversiteit. Het geeft vogels, bijen en andere dieren een natuurlijke leefomgeving.

Neimeijer: “In eerste instantie wilden we afgelopen zaterdag ook een laan van bomen aanplanten langs onze vleesvarkensschuur,  echter was een deel van de te planten bomen en struiken momenteel niet biologisch voorradig. Aangezien wij Skal (biologische keurmerk) gecertificeerd zijn, dienen wij de aanplant ook Skal gecertificeerd aan te kopen.” Die laan zal in tegenstelling tot de haag wel voor voedsel voor de varkens zorgen. Bovendien biedt het een mooi looppad voor zowel mens als dier.

Feest compleet
“Hoewel we er niet teveel exposure aan hebben gegeven, vinden we het mooi om te zien hoe een groepje mensen, oud en jong, de moeite neemt om te helpen bij de aanplant. En als er dan ook nog biggen geboren worden, is het feest voor de kinderen natuurlijk helemaal compleet. Een dag vol nieuw leven op biologisch varkensbedrijf Neimeijer. Zelf vind ik het geweldig hoe anderen ook genieten van het leven op de boerderij en alle dingen die er gebeuren op het erf. Niet alleen een gat spitten om een boom te planten, maar het met elkaar buiten bezig zijn, rennen door het gras, tussen de speelse varkens zitten en dan ook nog een biggetje geboren zien worden.”

Volgend seizoen zal de verdere aanplant dus pas op gang komen. Afgelopen winter is de bossingel om de schuren al uitgedund, die krijgt nu rust om te zien hoe het zich gedraagt. Neimeijer: “Zo zal ons erf stukje bij beetje een metamorfose krijgen om uiteindelijk ons doel te verwezenlijken. Een biologische varkenshouderij, waarbij vlees geproduceerd wordt op een wijze dat de varkens zo natuurlijk mogelijk gezond gehouden worden, met een sterke verbinding tussen de natuur en de omgeving.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.