rob poelman simpele duurzaamheid

Duurzaamheid is voor velen niet zo simpel. Wat wel simpel is zijn wat simpele voorbeelden van maatschappelijk verantwoord leven die velen hopelijk zullen herkennen en doen beseffen dat je daardoor heel simpel een bijdrage kunt leveren aan duurzaamheid. Je zou bijvoorbeeld het volgende kunnen overwegen;

Ga wat vaker fietsen, haal wat tegels uit je tuin en zet er wat plantjes voor in de plaats, gebruik je verouderde 2 takt bladblazer die net zoveel uitstoot als 5 vrachtwagens niet meer maar ga harken of schaf bij de lokale winkelier een geluidsarme bladblazer met oplaadbare accu aan, laat je buitenverlichting niet de ganse nacht branden want je verbruikt energie en verstoort vele nachtdieren (Nederland behoort tot de top van meest verlichte landen), probeer eens 1 maal per week vegetarisch te eten, proef de kwaliteit van biologische producten van lokale producenten, zaai bloemen in voor de bijen, en geniet van de prachtige natuur die Raalte (nog) rijk is.

Duurzaamheid en duurzaam gebruik komen van oorsprong uit de bosbouw. Het gaat er om de natuur zodanig te beheren dat de natuurlijke structuren en processen niet worden aangetast. Het respecteren van deze ‘gebruiksruimte’ betekent dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen blijven maken. Mijn duurzaamheidsbijdrage was om via het initiatief RaalterBomen de Raalter politiek en samenleving bewust te maken van de beleidsachterstand m.b.t. het groen- en kapbeleid. Er is nu een breed maatschappelijk gedragen nieuw groen- en kapbeleid getiteld ‘Groen, samen doen!’ Mijn duurzaamheidsbijdrage zal o.a. zijn om datgene wat is afgesproken middels ‘Groen, samen doen!’ waar te maken. Hopelijk kunnen en gaan wij dat samen doen. Er is werk aan de winkel. De gemeente Raalte heeft namelijk altijd nog een slechte reputatie als het gaat om illegale kap. Zullen we afspreken dat een ieder zich aan de relatief ruime regelgeving houdt als je gaat vellen?

Houdt onze gemeente Raalte bomenrijk want wat is er duurzamer dan de groene longen van een boom. Zo simpel kan het zijn.

Rob Poelman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.