raalte heeft er feestvereniging bij de brughwachters

De vijf bestuursleden, Jellie en Joseph Klunder, Stefan en Diana Egbertzen, Chiel Hogenboom, zijn al zo’n kleine twee jaar met de voorbereidingen en uitwerking bezig geweest. Allemaal hebben zij hun roots in de Raalter carnavalswereld liggen. De BrugHwachters zullen daarom zeker uitgebreid carnaval gaan vieren maar niet als derde carnavalsvereniging in Raalte.

Aanvulling
“We zijn ervan overtuigd dat we juist een mooie aanvulling zijn op de twee bestaande carnavalsverenigingen de Zwabberaars en Stöppelkaters. Er zijn volgens ons veel feestvierders die zich niet direct bij die twee verenigingen betrokken voelen. Daarnaast gaan we ook heel veel andere feesten organiseren. We denken dan aan bijvoorbeeld een Koningsdagfeest, die dag gebeurt er meestal weinig in Raalte, maar ook aan bijvoorbeeld een Bouwvakborrel en Midzomerfeest. Sportieve activiteiten zoals een beachvolleybaltoernooi kunnen ook, net als acties voor een goed doel.  Eigenlijk alles wat de leden voorstellen en wat een beetje haalbaar is gaan we regelen”, zo klinkt het enthousiast.

Poloshirt
Hoewel de BrugHwachters nog nauwelijks ruchtbaarheid aan hun bestaan hebben gegeven, alleen sinds enkele weken via Facebook (aan een eigen site wordt hard gewerkt) zijn er nu al ruim 50 aanmeldingen.  Ieder nieuw lid betaalt 5 euro per maand en krijgt dan een speciaal poloshirt met daarop het nummer van aanmelding en het door Renate Tibben ontworpen logo. “Met dat poloshirt, dat een tientje borg kost, kun je dan onze feesten gratis bezoeken, het is eigenlijk het toegangskaartje. We hebben voor opvallende kleuren gekozen, zwart, oranje, paars en zilver, zodat we als vereniging altijd goed herkenbaar zijn”, zo zegt Diana Egbertzen, zelf de trotse draagster van nummer 4. Nummer 1, Stefan Egbertzen is ‘geldteller’ oftewel penningmeester, Jellie Klunder is als nummer 2 bestuurslid, Joseph Klunder draagt als voorzitter nummer 3 en nummer 4, Diana Egbertzen is net als nummer 33 Chiel Hogenboom ook ‘gewoon’ bestuurslid.  

De eerste activiteit, zaterdag 1 april, geen grap, staat meteen in het teken van carnaval; het ‘Halfvastenbal’ zoals dat bijvoorbeeld in Brabant veel wordt gevierd. Alle wagenbouwers en carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte zijn uitgenodigd, een flink deel heeft al toegezegd om te komen, voor dit feest met optredens van de Havenzangers 2,0 en een feest-dj in de Skihut van de Leeren Lampe, het vaste onderkomen van de nieuwe vereniging. “Geen residentie maar ons thuishonk”, benadrukt Stefan Egbertzen.   

Nar
Daarna volgt in ieder geval in oktober, een maand voor de elfde van de elfde dus, de verkiezing van de Nar die het boegbeeld van de vereniging tijdens carnaval 2018 in Raalte moet worden. Waar bij de twee Raalter carnavalsverenigingen de Prins in het geheim door een klein gezelschap wordt gekozen zal dat bij de BrugHwachters heel anders gaan. “Ieder lid van 18 jaar en ouder die dat wil kan onze Nar worden. We gaan namelijk gewoon loten wie de Nar wordt. Dat kan met lootjes zijn of met het Rad van Avontuur. Of misschien wel met een echte marmottenrace,” zo zegt  Joseph Klunder met duidelijke voorpret. “Hij of zij krijgt ook een mooi pak, de steun van een vaste bierhaler en wordt ons boegbeeld.”

Tijdens carnaval volgend jaar zal de nieuwe vereniging twee grote feestavonden organiseren, maar wil men zich ook presenteren aan het grote publiek in Raalte. Dan zal ook de naam ‘de BrugHwachters’ uitgelegd worden. “Die verwijst naar de brugwachters vroeger langs het toen nog niet gesloten Overijssels Kanaal en dan met name naar de Daggertsbrug hier bij de Leeren Lampe, ons thuishonk. Onze carnavalsonderscheiding wordt een kleine versie van die bekende klomp aan een hengel die brugwachters vroeger aan voorbijvarende schippers voorhielden”, vertelt Jellie Klunder. De hoofdletter H in de naam verwijst naar de bekende ophaalbruggen.

Nieuwe doelgroep
Arjan Bekedam, exploitant van de Leeren Lampe, kreeg het nummer 10 van de BrugHwachters en mag zich officieel ‘Uitbater’ noemen. “Ik ben erg blij met hun komst. Voor ons als Leeren Lampe is dat een mooie nieuwe doelgroep. En voor Raalte is het een prachtige aanvulling op alle festiviteiten tijdens, voor en na carnaval. De Leeren Lampe blijft gewoon de residentie van de Stöppelkaters, maar ik weet zeker dat er voldoende ruimte is en dat ze elkaar aanvullen.”

De nieuwe vereniging is nu nog alleen via Facebook en per e-mail te bereiken voor informatie of om lid te worden; debrughwachtersraalte@hotmail.com

Meer foto's