raadslid wil onderzoek naar integriteit gemeente raalte

Den Daas kreeg onlangs antwoord op zijn vragen over de aankoop van de grond Veldegge in Heeten. Daarbij werkte de gemeente mee aan een constructie waardoor de voormalig eigenaar een belastingvoordeel van 84.000 euro wilde realiseren. Het Gerechtshof stak hier uiteindelijk een stokje voor.

‘Niet normaal’
In de antwoorden op de vragen van Den Daas noemt de gemeente de gang van zaken ‘gebruikelijk’. Een antwoord waar het raadslid zich absoluut niet in kan vinden. “Ik vind het niet normaal dat de gemeente Raalte bewust heeft meegewerkt aan belastingfraude en daarmee iemand in staat werd gesteld de belastingdienst – dus ons allemaal – voor een bedrag van 84.000 euro te benadelen.”

Den Daas voelt zich gesterkt door de reactie van de klokkenluider op de brief van de gemeente, zie bijlage. “Hij laat geen spaan heel van uw argumentatie”, schrijft hij naar de gemeente.

Vertrouwen in democratie
Het raadslid van Lokaal Alternatief stelt dat de gang van zaken de integriteit van de overheid aantast. “De inwoners van Raalte mogen van de gemeente verwachten dat politici, bestuurders, ambtenaren en medewerkers integer zijn. Dat wil zeggen dat ze eerlijk en betrouwbaar zijn. Anders verliest men het vertrouwen in democratie en de overheid en daarmee vervalt de legitimiteit ervan.”

Onderzoek
Om helderheid te krijgen over de integriteitsvraag is het volgens Den Daas wenselijk dit door een onafhankelijk deskundige te laten onderzoeken. “Ik heb contact gehad met emeritus hoogleraar integriteit dhr. Hans van den Heuvel. Hij is bereid zich over deze kwestie te buigen. Hiervoor is een opdracht van de burgemeester, hoeder van de bestuurlijke integriteit binnen de gemeente, nodig.”

Het verzoek die opdracht te verstrekken is dan ook bij burgemeester Dadema neergelegd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.