oud bestuursleden van olster tiener kontakt organiseren reunie bij sportcafe de hooiberg

Otiko bestond van ’67 tot ’87. De aanzet werd gegeven bij het inhalen van pastoor Van ’t Endt. Ter ere van dat gebeuren werd een jongerenavond georganiseerd in de toen nog bestaande veilinghal. Een groot succes. Er volgden nog enkele succesvolle avonden. Reden genoeg om vaker wat voor jongeren te gaan organiseren, zo vonden enkele acolieten (oudere misdienaars) van de kerk in Olst. Otiko (Olster Tiener Kontakt) was geboren. Na een kort verblijf in zaal Dalhuizen volgde een verhuizing naar Ten ave op de Boskamp.HvvvH bbbbbHave op de Boskamp. De club organiseerde tweewekelijkse tienermiddagen op zondag (met meestal DJ’s, maar soms ook live muziek) en andere activiteiten voor de jeugd uit Olst en omstreken.

De bestuursleden van Otiko waren zelf vaak helemaal niet zo veel ouder dan hun publiek, maar moesten wel de soosmiddagen in goede banen leiden. “Oh, dat was lachen”, herinnert Frits zich. “Die middagen waren zó populair. Hele families kwamen hiernaartoe. Maar je mocht pas naar binnen als je minimaal 14 was. Heel veel jongens en meisjes die nog niet zo oud waren, probeerden op slinkse manier toch naar binnen te komen. Vaak hadden we dan wel in de gaten dat er iets niet in de haak was. Dan vroegen we ze bijvoorbeeld naar de leeftijd van hun broer of zus. Vaak konden we dan al wel uitrekenen dat er geen negen maanden tussen zaten.”

Vals

Ja, er was wel eens trammelant, maar niet vaak. Frits: “We hielden allemaal een oogje in het zeil en de vaste vrijwilligers hielpen daar ook mee. Er waren een paar plekken in de zaal waar we gewoon altijd stonden te posten. In die tijd danste iedereen nog tegenover elkaar. Dan had je twee brede rijen. Als er dan toch ruzie was, dan konden we er zo een pad doorheen trekken. Zoef, en dan waren we er al. Ik weet nog dat ooit twee meiden ruzie kregen. Dat ging gemeen! Ik wist als kerel echt niet wat ik moest doen. Waar kon ik ze nou vastpakken?”

Ze trokken vooral jongeren uit Olst en de Boskamp en omliggende plaatsen als Wijhe, Deventer, Diepenveen, Broekland en Middel. Gewone plattelandsjeugd. De ouders waren vaak allang blij dat de jeugd in een beschermde omgeving, tussen ‘vertrouwd volk’ uit kon. En ook de banden met Ten Have waren goed. Maar toen die horecagelegenheid in ’76 werd overgenomen door Anton IJsseldijk, zelf indertijd nog bestuurslid van Otiko, werd het natuurlijk nog veel gemakkelijker.

Strabanten

Maar de regels bleven streng. Margo: “Als bestuursleden dronken we zelf niet tijdens de soosmiddagen. Maar als we dan de zaal hadden opgeruimd en schoongemaakt, dan waren wij aan de beurt. Altijd heel gezellig. En eenmaal per jaar gingen we samen met de bestuursleden en vaste vrijwilligers een dag uit. Dan lieten we een bus komen. Ook heel ruige feestjes!” En Frits en Margo denken met veel plezier terug aan de jaarlijkse boottochten op de IJssel. Met zoveel mogelijk leden het seizoen afsluiten met een disco op een partyboot. Frits: “Altijd gezellig, nooit trammelant. Ze konden ook nergens naartoe vluchten! Op de Loswal er weer af en dan zelf met het bestuur de kroeg in! Dan werd de schade goed ingehaald!”

Als het om ruige feestjes ging, konden de leden van de beruchte kameradengroep Strabanten uit Olst en omgeving ook een leuk woordje meepraten. Janny, de vrouw van Anton, ziet het nog voor zich. “Ik stond achter de bar. Kwam er zo’n Strabant bij me. ‘Hier moet je kijken’, zei hij. Hij deed zijn spijkerjasje open en ik zag dat hij speldjes door de huid van zijn borst had gestoken, mogelijk een verre voorloper van de piercing. ‘Kijk, zo doe ik dat’. Maar ik moet eerlijk zijn: van de Strabanten hebben we bij Otiko nooit last gehad. Die gedroegen zich prima!”

Enthousiast

In de jaren tachtig werd het moeilijker. Soms zat de loop er even goed in, dan weer een lange periode niet. Uiteindelijk werd in ’87 besloten om de stekker eruit te trekken. Anton: “Het had er ook mee te maken dat het stappatroon van de jeugd veranderde. In onze goede jaren mocht de jeugd vaak maar één keer per week uit. En dan niet op zaterdag. Dan was Otiko dus ideaal. Maar dat veranderde. Er kwam steeds meer concurrentie van grote discotheken in de regio.”

De oud-horecaman is de initiatiefnemer van de reünie: “Ik ben met pensioen en zat hier thuis wat te denken over vroeger. Ineens schoot het me te binnen dat het dit jaar 50 jaar is geleden dat Otiko werd opgericht. Mooie reden voor een feestje. Ik heb toen meerdere andere bestuursleden van Otiko, waaronder Frits en Margo, gevraagd om mee te helpen. Iedereen was enthousiast. En dat geldt ook voor de bezoekers van vroeger. Laatst bracht ik kaartjes naar een voorverkoopadres. Terwijl ik daar stond te praten, gingen er al tien over de balie! We verwachten echt dat het uitverkocht raakt!”

Kaarten à 5 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij sportcafé de Hooiberg en Multimate Olst. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.