opinie op weg naar een rookverbod op straat

Door Harrie Kiekebosch

Laat ik hiermee beginnen: Nee, ik ben niet tegen roken.

Roken is voor een deel cultureel bepaald. In de jaren vijftig waren de gezondheidsproblemen nog onbekend, roken deed toen iets met je imago. Een volk, een sekse, een beroepsgroep, een leeftijdscategorie stak in die tijd een sigaret, een sigaar of shag op, om er op de een of andere manier bij te horen.

Dat straatbeeld werd in stand gehouden wegens verslaving. Zien roken doet roken en de tabaksindustrie wist en weet daar marketingtechnisch wel raad mee. Vandaag de dag is het vooral de jeugd die er aan moet geloven. Die hebben nog de zwakste wil en een keer verslaafd is altijd verslaafd.

Daar zit ook het antwoord op het argument van ‘waar bemoei je je mee’. Roken wordt in Amsterdam en Rotterdam niet verboden, roken wordt op sommige plekken verboden. Zodat er geen meerokers zijn, maar ook zodat het uit het zicht is.

Dat ‘waar bemoei je je mee’-argument hoor ik trouwens ook nooit als het gaat om de helmplicht op een brommer of de gordel in de auto. Je voorkomt daarmee alleen maar schade aan jezelf. Schade aan anderen veroorzaak je hooguit via ziektekosten die we allemaal mee betalen of via extra werkdruk van je collega’s omdat je langdurig uit het arbeidsproces bent. Lat dat nou allemaal voor roken precies hetzelfde zijn.

Als je ziet hoe het rookbeleid de afgelopen 25 jaar al is opgeschoven, als je kijkt hoever we achter lopen ten opzichte van het buitenland, als je bedenkt dat de overheid zich al lang bemoeit met onze gezondheid, dan is de stap van Amsterdam en Rotterdam zo gek nog niet. Over niet al te lange tijd zal dat goede voorbeeld doen volgen.

Wat mij betreft met rookverboden op terreinen van alle scholen, op terreinen van ziekenhuizen, op grondgebied van alles en iedereen die met overheidsgeld werkt, op plekken waar grote groepen mensen bij elkaar zijn (tentfeesten, voetbalstadions, de winkelstraat) en daarna langzaam maar zeker naar een rookverbod gewoon overal op straat.

Dat het kan bewijzen ze in Addis Abeba. Daar is roken op straat verboden. En slechts één procent van de bevolking rookt daar.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.