Home / archiefcentraal / notenplantsoen aangelegd in deventer

notenplantsoen aangelegd in deventer

De aanplant gebeurde in het kader van de landelijke Boomfeestdag. De eerste boom, die samen met wethouder Rorink werd aangeplant, was een walnotenboom. Naast walnoten en hazelaars werden appels, peren, botelrozen, lijserbessen, olijfwilgen en struikkersen aangeplant. Daarmee is een eetbare strook ontstaan in de wijk, waar in de loop van de tijd vollop van geoogst kan gaan worden.

Het notenplantsoen is een initiatief van Michiel Bussink van Stichting Land & Keuken, die zich inzet voor lekker eten en drinken uit een mooi en natuurrijk landschap. Voor veel stedelingen is groen in de vorm van parken, hagen, singels en bosjes mooi en aangenaam om tussen te vertoeven, maar verder toch iets wat buiten hen staat, als ‘decor’ of ‘passeerruimte’. Door burgers – van groot tot klein, van oud tot jong, van verschillende culturele achtergronden -te laten ervaren dat dat groen ook van direct nut kan zijn, neemt de waardering voor dat groen toe en daarmee ook de motivatie om betrokken te zijn bij de instandhouding van dat groen.

Noten zijn een belangrijke en lekkere voedingsbron. Hazelnoten bevatten per gewicht bijvoorbeeld vijftig procent meer eiwitten, zeven keer zoveel vetten en vijf keer zoveel koolhydraten als eiwitten. Ze zijn te verwerken in een groot aantal gerechten, maar ook zo uit het vuistje een smakelijke snack. Vanwege de toenemende waardering voor plantaardige eiwitten, is de verwachting dat belangstelling voor de consumptie van noten zal toenemen.

Ook past het in de trend van groeiende waardering van voedsel van eigen bodem. Noten zijn zo uit het vuistje te eten, maar ook te verwerken in een groot aantal gerechten, zowel zoet als hartig: gebak, salades, ovenschotels, broodbeleg, bonbons, drankjes en er valt een heerlijke olie van te persen. Notenbomen en hazelaars dragen daarnaast bij aan een mooi en natuurrijk landschap.

Het Notenplantsoen in Deventer is gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Deventer en natuur- en educatiecentrum De Ulebelt. Stiching Land&Keuken werkt ook op andere plekken aan de promotie van de natuurvriendelijke teelt van noten.

Lees ook

Dik vierhonderd deelnemers aan Oostermaetloop in Lettele

LETTELE – De Oostermaetloop in Lettele, onderdeel van het Sallands Cross Circuit, trok afgelopen zaterdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.